Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 24

"Omdat de planten niet voldoende hebben kunnen rusten, is de avocado-oogst nagenoeg gehalveerd"

Tholen - "Hoewel we dit jaar slechts de helft van de containers verschepen in vergelijking met vorig jaar, hebben we sinds maart avocado's beschikbaar, ook in grote maten. Niemand geloofde het, maar bij Agrícola Pampa Baja waren we in staat om de exportmarkt te bevoorraden in dit eerste deel van het seizoen", zegt commercieel directeur Micky Luzquinos. Vanwege de hoge temperaturen en lage relatieve vochtigheid staat de avocadoteelt aan de noordkust van Peru dit jaar voor grote uitdagingen.


Dit jaar is de oogst bij Pampa Baja nagenoeg gehalveerd. Het fruit dat er is, is heel klein van kaliber.

Agrícola Pampa Baja, dat bijna 1.000 hectare avocadoteelt in het noorden van Peru heeft, in het district Olmos, en 1.300 hectare fruitteelt in het zuiden, in het departement Arequipa, waar het druiven oogst van november tot en met februari, granaatappelen van februari tot en met april, avocado's van eind juli tot en met september, W. Murcott en Orri mandarijnen van juni tot en met augustus en pepers van april tot en met augustus, exporteert de groenten en het fruit, afhankelijk van het product, naar Europa, Noord-Amerika, Azië en Latijns-Amerika. De belangrijkste markt voor druiven zijn de Verenigde Staten. De avocado's, granaatappelen en Orri mandarijnen zijn voornamelijk voor Europa bestemd.


Naast avocado's teelt Agrícola Pampa Baja ook Orri mandarijnen

Sustainably Grown en Rainforest Alliance
In Olmos is nagenoeg het volledige areaal gewijd aan de teelt van Hass avocado's. Ongeveer 40 hectare wordt in beslag genomen door de bestuivers Zutano, Edranol en Ettinger. In het zuiden van het land beslaat de avocadoteelt 250 van de 1.300 hectare. In Olmos worden de avocado's, die in een jaar met normale weersomstandigheden van februari tot en met juni worden geoogst, verwerkt in het pakstation van het bedrijf Agrovision. In Arequipa heeft Agrícola Pampa Baja een eigen verpakkingsfaciliteit, waarvoor het alle voor export benodigde certificeringen heeft, waaronder GlobalGAP, SMETA en BRC.


Het avocadoteeltbedrijf in Olmos

"We waren het eerste Peruaanse bedrijf dat de Sustainably Grown certificering behaalde, een certificaat dat zeer gewaardeerd wordt op de Amerikaanse markt en vergelijkbaar is met Rainforest Alliance. Dat laatste hebben we ook, maar alleen voor onze teelt in het noorden van het land. Bovendien hebben we, omdat de avocadoteelt veeleisend is op het gebied van water, het Alliance for Water Stewardship certificaat behaald, een accreditatie in handen van slechts enkele Peruaanse telers", aldus de commercieel directeur.


Veel kleine maten dit jaar

Hoge minimumtemperaturen en lage relatieve vochtigheid
In deze eerste helft van het jaar waren zowel de minimum- als de maximumtemperaturen hoger dan normaal in het noorden van Peru. "Bovendien bereikte de relatieve luchtvochtigheid niet altijd 60%, de minimumwaarde voor een goede groei van de avocado's. De planten zijn gestrest en hebben niet voldoende kunnen rusten, waardoor het aantal vruchten aan de bomen sterk is gedaald. Toch zijn er grote verschillen tussen de afzonderlijke percelen en zelfs tussen de planten. De oogstverwachtingen veranderden bovendien van week tot week, waardoor het voor de teeltbedrijven onmogelijk was om een werkbaar plan op te stellen. Tot overmaat van ramp is er overal een overvloed aan kleine maten, van 26 tot 32", legt Micky Luzquinos uit.


Inpakken van gelaagd fruit

"En terwijl het in een normaal jaar ongeveer zes maanden duurt voordat het drogestofgehalte optimaal is, zijn de avocado's dit jaar in slechts vijf maanden rijp. Daarbij komt nog de sterkere aanwezigheid van Lasiodiplodia Laeliocattleyae, een infectie op de takken. Branchevereniging ProHass voorspelde dit jaar een 16% kleinere avocado-oogst in Peru, maar gezien de forse terugval in de maatsortering, zijn veel telers ervan overtuigd dat we uiteindelijk 30% minder kilo's zullen plukken", aldus de commercieel directeur.

Kwaliteit is beter dan vorig jaar
"Nooit eerder waren de temperaturen zo hoog in de maanden februari, maart en april. Als deze situatie zich in de toekomst herhaalt, zullen we het teeltbeheer moeten aanpassen, vooral wat de bemestingprogramma's betreft. We nodigen nu al teeltexperts uit andere landen uit om ons te helpen. Aan de andere kant is de kwaliteit van het fruit beter dan vorig jaar, toen een deel niet met de gewenste kwaliteit arriveerde op de bestemmingsmarkten. Dat kwam toen vooral door de felle regens die de cycloon Yaku met zich meebracht."

Vorig jaar verzond Agrícola Pampa Baja tussen maart en juli 700 containers avocado's naar het buitenland, dit jaar verwacht het bedrijf slechts 350 containers te exporteren. "Maar in de maand maart, toen andere bedrijven nauwelijks avocado's beschikbaar hadden, slaagden we erin om 60 containers te laden. Bovendien had 70% van dat fruit maten 10 tot 20. Onze grootste bestemmingsmarkten zijn Spanje en Nederland, gevolgd door Chili, China, het Verenigd Koninkrijk en Japan. We verzenden het fruit in kartons van 4 kilo en voor de klanten die het fruit liever zelf rijpen en ompakken in plastic kratten van 10 kilo."


Nieuwe plantage bij zonsondergang

Ook Chili is een belangrijke bestemming voor avocado's
Hoewel Agrícola Pampa Baja de avocado's uit Olmos tussen maart en april grotendeels naar de Europese markt stuurt – in die maanden zijn de grote maten daar immers schaars volgens Micky Luzquinos – blijkt Chili vanaf mei ook een aantrekkelijke bestemming te zijn, niet alleen vanwege de lagere transportkosten, maar ook vanwege de bereidheid van de Chileense klanten om klasse II-product te kopen. "En een groot deel van de avocado's die we in Arequipa telen, van eind juli tot en met september, komt op de Chileense markt terecht, in dit geval vanwege de overeenkomsten in smaak en textuur tussen ons product en dat van het buurland", legt de directeur uit.Terwijl verschillende telers in het noorden van Peru hun exportmand uitbreiden met fruit zoals dragonfruit, limes, ananas en blauwe bessen, geeft Agrícola Pampa Baja er de voorkeur aan om de activiteiten uit te breiden in het zuiden van het land, in Arequipa, waar het blauwe bessen zal oogsten van mei tot en met december. "In Olmos richten we ons liever op de avocadoteelt. De blauwe bessenteelt vereist immers veel arbeid en die is schaars in het noorden van het land, waar het moeilijk is om op de arbeidsmarkt te concurreren met enkele andere blauwe bessentelers die al een groot deel van de markt innemen", besluit Micky Luzquinos.

Voor meer informatie:
Micky Luzquinos (commercieel directeur)
Agrícola Pampa Baja SAC
Tel: +51 940 148 607 (Peru)
[email protected]
www.pampabaja.com

Publicatiedatum: