Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS schort avocado- en mango-inspecties uit Michoacán op vanwege geweld

Uit veiligheidsoverwegingen heeft de VS de inspecties van avocado's en mango's in de Mexicaanse staat Michoacán tijdelijk opgeschort. Twee Amerikaanse inspecteurs van het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) werden afgelopen vrijdag aangehouden tijdens een demonstratie in Paracho, een stad net ten noorden van Michoacán's op één na grootste stad, Uruapan.

De inspecties blijven opgeschort totdat de veiligheidssituatie opnieuw is beoordeeld en er adequate veiligheidsmaatregelen zijn getroffen voor het USDA-personeel. Hoewel de export zelf niet is geblokkeerd, mogen de producten de grens niet over zonder inspectie. Michoacán is een belangrijke land- en tuinbouwregio in Mexico, verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de nationale avocadoteelt dankzij de rijke vulkanische bodem die optimale omstandigheden biedt voor avocadobomen. De staat is ook een belangrijk teeltgebied voor mango's, en beide fruitsoorten zijn momenteel in het seizoen.

Telers en verladers hopen dat de situatie binnen enkele dagen is opgelost en dat de inspecties snel worden hervat om onderbrekingen in de levering te voorkomen. Met Onafhankelijkheidsdag voor de deur zijn het einde van deze week en de hele volgende week cruciaal voor de leveringen rondom de feestdag op 4 juli.

Mexicaanse ambtenaren hebben moeite om de veiligheid in Michoacán te waarborgen, waar kartels steeds sterker worden en voor wijdverspreid geweld zorgen. Naar aanleiding van het incident hebben de Amerikaanse ambassade en consulaten in Mexico een veiligheidswaarschuwing op hun website geplaatst, waarin Amerikaanse burgers wordt afgeraden om naar Michoacán te reizen. De Amerikaanse overheid heeft alle werknemers die zich momenteel in het gebied bevinden geadviseerd om ter plaatse een veilige schuilplaats op te zoeken. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Michoacán is niveau 4 - "Reis niet" vanwege criminaliteit en ontvoeringen.

Bron: abcnews.go.com