Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Warakkó

"Er zijn dit jaar niet veel mango's geoogst"

Het aanbod van mango's op de Europese markt is nog steeds beperkt in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat de oogst in Peru, Brazilië en Mexico lager uitvalt. Spaanse exporteurs hebben er dan weer vertrouwen in dat ze deze zomer, behoudens tegenslagen, voldoende product op de markt zullen kunnen brengen.

"Het Peruaanse mangoseizoen is nu voorbij. De mango's die werden ingevlogen waren van uitzonderlijke kwaliteit, maar de volumes waren zo beperkt dat het echt moeilijk is geweest om aan product te komen. Het was voor de importeurs ook niet gemakkelijk om winst te maken dit jaar", zegt Verónica Fernández, manager van Warakkó, een Spaans merk voor tropisch fruit. "We hebben op dit moment ook vliegmango's uit Mexico, maar het is duidelijk dat Peru er nog steeds bovenuit steekt wat betreft kwaliteit en knowhow vanwege de enorme ervaring met luchttransport."

"Er zijn dit jaar niet veel mango's geoogst in de grote teeltlanden zoals Brazilië, Peru en Mexico. En door de enorm hoge prijzen voor de vliegmango's verliep de afzet van bootmango's, hoewel die ook duur waren, veel vlotter", legt Verónica uit. "Maar we hebben goede hoop dat Spanje dit jaar, als het weer meezit de komende maanden, een prima mango-oogst zal hebben. Dat zou in schril contrast staan met vorig jaar, toen de beschikbaarheid enorm was teruggevallen."

Ook de aanvoer van avocado's valt tegen. "In Spanje was er niet veel product voorhanden. Op dit moment halen we het fruit uit Peru, dat volgens mij de beste herkomst is in deze tijd van het jaar. Maar ook de kwaliteit van Kenia wordt elk jaar beter", zegt de manager van Warakkó.

Volgens Verónica Fernández verzendt Peru vooral kleine maten als gevolg van El Niño. Omdat het prijsverschil tussen grote en kleine maten ook zeer groot is, valt de vraag naar de grote avocado's flink tegen.

Focus op smaak
Warakkó bestaat pas twee jaar, maar de manager is gepokt en gemazeld in de tuinbouw. Haar ouders waren naast telers ook handelaren in fruit. "Ik heb economie gestudeerd en wilde aanvankelijk in het bankwezen werken, maar de groente- en fruitsector heeft me altijd gefascineerd", aldus Verónica.

"Ik heb een paar jaar als tussenpersoon gewerkt in de tropische groente- en fruitsector en heb daarna ook samen met een partner een handelsbedrijf opgestart, maar uiteindelijk besloot ik mijn eigen weg te gaan en te werken op mijn manier. En met mijn perfectionistische persoonlijkheid betekent dit zorg dragen voor elk detail, voor elke klant", benadrukt ze.

"Het was altijd mijn droom een eigen pakstation te runnen, al is het tegenwoordig niet gemakkelijk gezien de hoge kosten en de moeilijkheid om talent te vinden. Maar ik denk dat het nodig is om waarde toe te kunnen voegen. Met aandacht voor de smaak en oog voor detail willen we dat bereiken."

Warakkó levert jaarrond fruit aan de belangrijkste groothandelsmarkten in Spanje en aan de horeca. "We kijken nu ook naar de mogelijkheden om te exporteren naar Frankrijk", besluit Verónica Fernández. "We houden van wat we doen en we doen waar we van houden."

Voor meer informatie:
Verónica Fernández
Warakkó
Tel: +34 661 487 863 (Spanje)
[email protected]

Publicatiedatum: