Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op weg naar een vroeg einde van Marokkaanse watermeloenseizoen?

Het Marokkaanse watermeloenseizoen ondervindt grote problemen: er is een gebrek aan volumes en er zijn zorgen over de kwaliteit. Momenteel zijn er weinig of geen watermeloenen beschikbaar voor export of afzet op de lokale markt.

"Er is momenteel geen aanvoer van watermeloenen uit de regio", zegt een exporteur uit Agadir. "Er worden nieuwe oogsten uit andere regio's verwacht de komende dagen, maar het is afwachten hoe de kwaliteit is voordat we besluiten om het seizoen te hervatten."

Het seizoen begon goed in april met de oogst in Zagora. Hoewel er minder product beschikbaar was door teeltbeperkingen wegens de droogtesituatie, waren er voldoende volumes voor de lokale markt en voor de export. Bovendien was de kwaliteit goed.

Na Zagora was het de beurt aan Agadir en Taroudant. "We hebben grote kwaliteitsproblemen gehad met watermeloenen uit deze regio's: een virus dat het fruit deed ontploffen of rotten heeft een deel van de oogst verwoest", zegt een andere exporteur. "Hierdoor kwam de afzet tot stilstand en waren er geen watermeloenen meer op de lokale markt of voor export."

Na meer dan twee weken zonder watermeloenen op de markt begon de oogst uit Fès mondjesmaat beschikbaar te komen. "Het lot van het seizoen zal sterk afhangen van de oogst in Gharb. Daar zijn er consistentere volumes", aldus de exporteur.

Het lijkt er echter op dat de telers in Gharb nog steeds aarzelen om watermeloenen te planten. "De regio werd vorig jaar getroffen door slechte kwaliteit en veel telers keerden watermeloenen de rug toe", vertelt een teler. "Er wordt gevreesd voor een herhaling van de virusuitbraak. Sommige telers hebben het er toch op gewaagd en verwachten de eerste oogst in de komende dagen. Het resultaat daarvan zal ofwel leiden tot meer aanplant voor de zomer of tot een abrupt einde van het seizoen."

"Hoe dan ook, het is echt een seizoen om vlug te vergeten. De tijden dat overtollige watermeloenen werden gebruikt om het vee mee te voeden, zijn voorbij", besluit hij.

Publicatiedatum: