Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aftrap perzik- en nectarineseizoen van de BGA Romagna op 27 juni

Na minstens drie jaar van problemen in de teelt zal het consortium voor de bescherming van perziken en nectarines uit de Italiaanse regio Romagna op 27 juni 2024 officieel het startsein geven voor het nieuwe seizoen. De officiële plechtigheid zal plaatsvinden in het Maritiem Museum in Cesenatico.

Het consortium kan dit jaar rekenen op een promotieproject dat ondersteund wordt door de regionale overheid. Het is een belangrijke steun voor de telers die lid zijn van het consortium: Apoconerpo, Apofruit, Granfrutta ZANI, AOP Italia, Orogel Fresco, Minguzzi Spa Consortile, Tozzi Frutta, Zavoli srl, Consorzio Ortofrutticolo di Romagna en Consorzio Agribologna.

De BGA vertegenwoordigt een areaal van 921 hectare, goed voor 12.040 ton steenfruit.

In 2023 zijn de verordeningen voor de BGA-teelt vernieuwd en goedgekeurd door de Europese Unie. Na de vroege rassen in juni komen de middellate variëteiten begin juli op de markt. De late rassen zullen tot half september beschikbaar zijn.

De teelt van perziken en nectarines met het kwaliteitslabel van de BGA Romagna is aan strenge regels onderworpen om de kwaliteit en de authenticiteit van het product te garanderen:

  • Geografie: De teelt is beperkt tot een specifiek gebied in Romagna, waar de perziken en nectarines hun unieke smaakeigenschappen ontlenen aan bijzondere klimatologische en bodemomstandigheden.
  • Teeltmethode: Telers zijn verplicht om teeltpraktijken toe te passen die de kwaliteit van het product en de bescherming van het milieu bevorderen. Er zijn regels voor bemesting, irrigatie en plaagbestrijding.
  • Kwaliteit: Alle perziken en nectarines moeten bij de oogst voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, onder meer een Brix-waarde van 9 voor de vroege rassen en 11 voor de middellate rassen, een minimummaat van 67 mm en een minimumgewicht van 137 g.

"Met de nieuwe regelgeving, die niet alleen een reeks regels inhoudt, maar ook een belofte van kwaliteit en duurzaamheid, en met de communicatieondersteuning van de regionale overheid zullen we weer opvallen in de markt. Zo proberen we het vertrouwen en de loyaliteit van onze klanten te behouden en het belangrijke historische erfgoed van de perziken en nectarines uit Romagna te beschermen", verklaart Paolo Pari, de voorzitter van het consortium.

Met een jaarlijkse oogst van ongeveer 200.000 ton is Emilia-Romagna een belangrijk teeltgebied van steenfruit in Italië. In de perzik- en nectarineteelt heeft het een aandeel van 20% in het Italiaanse totaal dat dit jaar volgens de eerste ramingen van CSO Italy iets meer dan 970.000 ton zal bedragen.

Voor meer informatie:
Romagna PGI
www.pescanettarinadiromagna.it

Publicatiedatum: