Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greek & Fresh

Griekenland: Hitte goed voor steenfruit, maar problematisch voor druiven

Het weer in Griekenland bereikt vrij hoge temperaturen. Er is echter nog geen reden tot bezorgdheid. Voor sommige soorten zomerfruit is dit zelfs goed nieuws, volgens Nick Nafpliotis, directeur van AGF-exporteur Greek & Fresh: "De hittegolf duurt nog steeds voort en de temperaturen zijn niet zo slecht. We praten over 40 graden Celsius, wat nog steeds beheersbaar is. De impact voor alle fruitsoorten is nog niet bekend, maar naar een paar kunnen we al wel kijken."

Nafpliotis benadrukt dat het warme weer juist positief kan zijn voor al het Griekse steenfruit dat nog geoogst moet worden. "Voor steenfruit lijkt de hitte geen negatief effect te zijn. In feite is dit soort weer juist positief, omdat het fruit beter van kleur zal zijn. Bovendien is de watervoorziening in de noordelijke delen van Griekenland vrij goed. Dit betekent dat alleen regen of hagel deze gewassen negatief zal beïnvloeden tijdens de zomer."


Nick Nafpliotis van Greek & Fresh

Druiven
Nafpliotis legt uit dat er voor druiven problemen kunnen ontstaan in bepaalde regio's, vooral daar waar de watertoevoer beperkt is. "Als we naar de druiventeelt in Griekenland kijken, zien we dat de vroege variëteiten zoals Prime seedless en Starline uit Kreta het goed zullen doen. Echter, de Thompson seedless zou grote uitdagingen kunnen ondervinden in gebieden met beperkte watertoevoer. Korinthos, dat het belangrijkste teeltgebied is voor de Thompson Seedless, zou hierdoor in de problemen kunnen komen. Vorig jaar resulteerde overmatige hitte in een oogstdaling van 70-80%. Voor dit jaar wordt voorspeld dat de hoeveelheid 25 tot 30% lager zal zijn dan normaal, maar hittegolven in juni kunnen opnieuw een negatieve invloed hebben op de gewassen."

Warm weer is doorgaans gunstig voor watermeloenen, maar dit seizoen blijkt juist uitdagend vanwege eerdere weersomstandigheden, zoals Nafpliotis uitlegt: "Hoewel er aanvankelijk tekenen waren van een goed watermeloenseizoen, zijn de omstandigheden complex geworden. Een koude en regenachtige periode halverwege mei resulteerde in een tijdelijk tekort aan aanbod eind mei, wat leidde tot een tijdelijke prijsstijging. Maar in juni, toen we verwachtten dat de prijzen geleidelijk zouden dalen, bleven ze hoog. We ervaren nog steeds ongewoon hoge prijzen voor deze tijd van het jaar en de beschikbare volumes blijven beperkt. Italië en Turkije hebben in deze periode hun marktaandeel vergroot," concludeert Nafpliotis.

Voor meer informatie:
Nick Nafpliotis
Greek & Fresh
Tel: +30 215 2158063
[email protected]
www.greekandfresh.com

Publicatiedatum: