Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje

Dit jaar een grotere hoeveelheid babymango's in de kas

Over iets meer dan een maand, halverwege juli, zullen de eerste kasmango's in Andalusië klaar zijn om te oogsten. "In onze kassen in Motril telen we biologische Irwin mango's", zegt Eva Cantos van Finca El Edén. "Irwin mango's worden zeer gewaardeerd om hun smaak. En de eerste mango's van het nieuwe seizoen kunnen altijd rekenen op veel belangstelling. Maar dit jaar zal de oogst niet zijn wat we ervan verwacht hadden."

"Gelukkig hebben we geen grote waterproblemen gehad. Vooral in Motril en Salobreña hebben we geen gebrek. Het water dat van de Sierra Nevada naar beneden stroomt, is bovendien van zeer goede kwaliteit. De grootste impact komt van het klimaat", legt Eva uit. "In de herfst waren de temperaturen erg hoog, waardoor de bomen zo in de war raakten dat we in december al bloemknoppen zagen verschijnen. De normale bloeiperiode is februari. Door de combinatie van hoge temperaturen overdag en barre kou 's nachts was de bloei aan het einde van de winter niet optimaal."

"Daardoor is veel fruit gewoon heel klein gebleven, 'babymango's' of 'bonbonmango's' als je wil. Ze zijn een delicatesse, want ze zijn zeer zoet, hebben veel smaak en kunnen met de schil worden geconsumeerd. Ze zijn evenwel niet zo winstgevend als een normale mango, ook al is het Irwin ras op zich niet al te groot."

"Ook in de buitenteelt zien we hetzelfde gebeuren bij de Osteen mango's. Zelfs op dit moment, midden juni, zijn er bomen met nieuwe bloesems, terwijl het daar helemaal niet het moment voor is. Dit doet ons inzien dat klimaatverandering niet meer te ontkennen valt en dat het een steeds grotere impact heeft op de natuur en de tuinbouw."

"Dragonfruit en passiefruit hebben dan weer geen last van de temperatuurstijging. Met name passiefruit is een zeer sterke plant die heel goed groeit in warme omstandigheden met veel zonuren. Het heeft zelfs niet veel meststoffen nodig."

"De oogst van passiefruit begint rond 15-20 juli en het is het gewas dat ons seizoen moet redden", zegt Eva. "Gelukkig is fruitteelt niet onze enige economische activiteit en kunnen we enkele seizoenen met nauwelijks winst te boven komen, maar veel telers die alleen van hun avocado's of mango's leven, hebben het zwaar te verduren na een aantal moeilijke jaren. Daar komt bij dat de kosten hand over hand toenemen", vertelt Eva.

"Bovendien wordt verwacht dat de avocado's in prijs zullen gaan dalen naarmate de teelt in Latijns-Amerika, Marokko en andere Afrikaanse landen uitbreidt. Het zal steeds moeilijker worden om als teler nog meer dan €3 per kilo te ontvangen."

"Uiteindelijk is ongeveer €2 per kilo voor een kleinschalige teler een prijs die niet meer rendabel is. De teeltkosten zijn te hoog en er zijn te veel eisen en normen waaraan moet worden voldaan. Ik vrees dat in de toekomst veel familieprojecten zullen verdwijnen. Alleen bedrijven die grote volumes fruit beheren zullen overleven en ze zullen de hele business overnemen."

Voor meer informatie:
Finca El Edén
Polígono 35 - Perceel 378 - LAHOZ
18600 Motril (Granada) – Spanje
[email protected]
www.fincaeleden.es

Publicatiedatum: