Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verhoogde waarde van PFAS in groenten uit moestuin in duinen bij Egmond

De GGD blijft bij het advies het eten van groenten uit volkstuinen en moestuinen in de duinen bij Egmond aan Zee af te wisselen met groenten uit de supermarkt. Dit advies wordt herhaald na extra onderzoek naar het PFAS-gehalte in groenten die worden geteeld in de tuintjes. De GGD deed het onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland. Aanleiding voor onderzoek naar deze gewassen zijn de licht verhoogde PFAS-concentraties die in 2023 in de bodem van de tuinen werd vastgesteld.

In het onderzoek zijn de gewassen uit drie moestuinen onderzocht. Deze tuintjes waren ook onderdeel van het eerder uitgevoerde grondonderzoek. Voor het onderzoek is één tuin met de hoogste PFAS-gehalten in de grond uitgekozen en twee tuintjes met de laagste gehalten. De gewassen uit de twee tuintjes met de laagste gehalten PFAS in de grond bevatten ongeveer evenveel PFAS als groenten uit de supermarkt of andere reguliere winkels.

Gewassen uit het dichtst bij de zee gelegen tuintje, met de hoogste PFAS-gehalten in de grond, bevatten meer PFAS dan groenten uit de supermarkt of andere reguliere winkels. Wanneer iemand alleen groenten en fruit uit dit tuintje zou eten, is dat goed voor 46% van de inname van PFAS die volgens het RIVM veilig is. Dit percentage wordt grotendeels veroorzaakt door het gewas boerenkool, dat relatief veel PFAS bleek te bevatten.

De resultaten van het onderzoek zijn voorgelegd aan de GGD Hollands Noorden. Die heeft de eigenaren van de tuintjes geadviseerd om de consumptie van groente en fruit uit de moestuin af te wisselen met de consumptie van deze producten uit de supermarkt. Op die manier wordt het risico op een mogelijk verhoogde PFAS-inname beperkt. Dit advies was al van kracht naar aanleiding van het eerder uitgevoerde grondonderzoek.

De tuintjes in de duinen van Egmond aan Zee liggen binnen de invloedssfeer van kleine vochtdeeltjes die ontstaan bij golfslag. Deze aerosolen bevatten PFAS in hoge concentraties en slaan neer in het duingebied. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bodem langs de kust verhoogde gehalten aan PFAS bevat door dit fenomeen. De provincie Noord-Holland doet daar samen met andere kustprovincies en Rijkswaterstaat specifiek onderzoek naar.

Bron: GGD

Publicatiedatum: