Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Servische pruimexport naar West-Europa groeit gestaag

De pruimexport vanuit Servië naar West-Europa en voornamelijk Duitsland is de afgelopen seizoenen gestaag gegroeid. Ander steenfruit, zoals abrikozen, kampt met verliezen door vorst in het late voorjaar. "Het recente goede weer, met niet te veel regen, is goed voor het steenfruit. De struiken die we in maart op het veld hebben gezet groeien goed," zegt Ivica Djordjevic, van de familiekwekerij 'Kalem Djordjevic' in Centraal-Servië.

Hij zegt dat ze nu hopen op veel zonneschijn zodat het fruit kan rijpen en de beste kwaliteit krijgt. "Onze abrikozen, perziken, nectarines en pruimen, die we voornamelijk in Servië telen, nemen elk jaar toe in aantal. Vooral de teelt van pruimen groeit sterk. Hoewel de teelt van ander fruit iets minder snel groeit, neemt ook deze gestaag toe."

Servische abrikozenbomen

Hij zegt dat het Servische klimaat voor abrikozen niet ideaal is. "Ons klimaat is niet ideaal voor abrikozen. We hebben te maken met late vorst, die dit jaar vroeg begon. De afgelopen twee jaar hadden we late vorst in maart. In februari was het erg warm met temperaturen van 20 graden, waardoor de abrikozen begonnen uit te lopen. In maart werd het kouder en kwam de vorst, die veel abrikozen en ander fruit vernietigde. Het is te veel voor abrikozen om eerst warm weer te hebben en vervolgens een paar dagen vorst. Hierdoor zullen er kleinere hoeveelheden verse abrikozen op de markt zijn en zullen de prijzen hoger zijn."


Pruimenbomen

Servische pruimen naar Duitsland en West-Europa
"We exporteren ook pruimen naar andere Balkanlanden zoals Bosnië, Noord-Macedonië, Montenegro en Rusland. In Servië zijn pruimen meestal bestemd voor verse consumptie, waarbij 80% van de oogst voor de lokale markt is en de rest voor export naar andere markten voor gedroogde pruimen. De afgelopen twee jaar zijn telers steeds meer verse pruimen naar Duitsland en West-Europa gaan exporteren. Omdat we veel pruimen hebben, exporteren we nu meer verse pruimen. Normaal gesproken exporteren we voornamelijk gedroogde pruimen, maar de export van verse pruimen neemt toe," zegt Djordjevic.

Servië heeft meer dan 40 miljoen pruimenbomen en staat op de derde plaats in de wereld wat betreft de teelt van verse pruimen, met een gemiddelde oogst van meer dan 600.000 ton per jaar. "Er is ook een grote lokale markt waar pruimen worden gebruikt voor onze traditionele likeur Rakija."

Hij zegt dat ze als kwekerij geen uitgangsmateriaal zoals steenfruitplanten mogen exporteren naar telers in Europa omdat Servië formeel geen lid is van de Europese Unie. "We kunnen alleen appel-, peren-, kweepeer- en hazelnootbomen exporteren, samen met wat zachtfruit- en rozenbomen. Ik weet niet wanneer ze het zullen toestaan, ze werken eraan, maar het kan nog vijf jaar duren."


Jonge druiven aangeplant in Servië.

Traditionele druiven voor Noord-Afrika
Kalem Djordjevic ent en verkoopt als kwekerij tafeldruivenplanten aan telers in de Noord-Afrikaanse regio. "De druivenplanten groeien goed, we hebben ze een maand geleden op het land gezet. Ze zullen daar blijven tot november, wanneer ze klaar zijn om geëxporteerd te worden. Dit jaar hebben we onze teelt van druivenplanten verdubbeld. 80% van onze geënte druivenstokken gaat naar Egypte, Libië, Marokko en Algerije. We sturen de standaardvariëteiten die we hebben zoals Italia, Victoria, Michele Palieri, Cardinal, Sultanine en Muscat Hamburg naar hen," zegt Djordjevic.

Hij zegt dat de aanplant van tafeldruiven in Servië veel kleiner is dan die van wijndruiven, terwijl de nieuwere variëteiten van tafeldruiven nog steeds moeilijk te verkrijgen zijn. "We hebben de nieuwe variëteiten niet, ze zijn onder licentie, maar we zullen wachten tot een andere keer om ze te krijgen. We hebben ook de klanten nodig om de royalty's en licenties te kunnen betalen," besluit Djordjevic.

Voor meer informatie:
Ivica Djordjevic
Kalem Djordjevic Nursery
Tel: +381 64 580 44 66
[email protected]
www.kalemdjordjevic.ml

Publicatiedatum: