Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Goede oogst Turkse watermeloen, dankzij regen en gunstige temperaturen"

De watermeloen is een van de meest geteelde fruitsoorten in de Turkse land- en tuinbouw, zegt Tarkan Kocakurt, CEO van de Turkse exporteur van AGF-producten Heptaze: "Watermeloen, dat een belangrijke plaats inneemt in de sector van verse groenten en fruit, is een vezelrijke vrucht met een hoog watergehalte en een hoge voedingswaarde. In het teeltseizoen 2023 werd in Turkije 3,9 miljoen ton watermeloen geteeld."

Volgens Kocakurt ligt Adana in het hart van de Turkse watermeloenteelt. "De provincie waar de meeste watermeloenen worden geteeld is Adana, 23% van de teelt vindt hier plaats. Antalya komt op de tweede plaats, met een teelt van 12%. Regionaal gezien vindt de meeste teelt plaats in het Middellandse Zeegebied, de Egeïsche Zee en Zuidoost-Anatolië. De watermeloen is een belangrijk onderdeel van de Turkse AGF-sector en draagt bij aan zowel de economie als het levensonderhoud van de telers. Turkije behoort wereldwijd tot de top van watermeloentelers, grotendeels dankzij de gunstige klimatologische omstandigheden, vruchtbare grond en sterke tuinbouwtraditie."

De afgelopen jaren maakte het weer de teelt van watermeloenen niet altijd gemakkelijk, maar Kocakurt stelt dat de weersomstandigheden dit jaar positiever waren: "In 2022 hadden de weersomstandigheden een negatieve invloed op de teelt van watermeloenen. Vooral door de droogte was er meer irrigatie nodig en stegen de totale kosten. Extreme temperaturen verminderden de ontwikkeling en de kwaliteit van het fruit. In 2023 waren de weersomstandigheden stabieler dan het jaar ervoor. Vooral regelmatige regenbuien verhoogden de teelt. Plaatselijke hagel en stormen veroorzaakten ernstige schade in sommige gebieden. Voor het huidige jaar blijven de weersomstandigheden over het algemeen positief. De productiviteit nam toe dankzij een gelijkmatige verdeling van de neerslag en geschikte temperaturen."

Vergeleken met vorig jaar is de teelt van watermeloenen dit jaar gestegen, legt Kocakurt uit. "Dit jaar is de Turkse teelt van watermeloenen met 12% gestegen ten opzichte van 2023. Het areaal is niet toegenomen. Ik denk dat de teelt van watermeloenen in de toekomst zal veranderen, omdat het geen belangrijk exportproduct is in de buitenlandse handel en de binnenlandse consumptie al jaren op hetzelfde niveau ligt. De hoeveelheden en prijzen van de teelt van watermeloenen zijn niet in evenwicht, waardoor de prijzen tijdens het teeltseizoen te sterk schommelen. Deze situatie heeft een negatieve invloed op de export en daarom is de export niet zo hoog."

De afgelopen jaren zijn de exportmarkten voor Turkse watermeloenen behoorlijk divers geworden, zegt Kocakurt. "Naast de Europese markt en de markt in het Midden-Oosten zijn Rusland en enkele Aziatische landen belangrijke exportpunten geworden. Turkije exporteert zijn watermeloenen over het algemeen naar de volgende landen: Duitsland, Nederland, Engeland, Saoedi-Arabië, VAE, Qatar, Rusland en andere landen uit het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS)."

Volgens Kocakurt zijn er verschillende grote uitdagingen geweest voor de Turkse watermeloensector, zoals de hoge kosten: "Door de economische schommelingen en hoge inflatie die sinds begin 2024 in Turkije worden ervaren, zijn de kosten en belastingen van inputs zoals meststoffen, medicijnen en zaden, brandstof en arbeid sterk gestegen. De beroepsbevolking is volledig verschoven naar arbeiders die illegaal het land zijn binnengekomen en telers die hun legale uitgaven niet kunnen betalen, knijpen een oogje dicht voor de tewerkstelling van illegale/immigrantenarbeiders. Telers die geen goede prijzen kunnen krijgen van tussenhandelaren laten hun product op het veld liggen en halen ze niet op, waardoor het product op de markten tegen zeer hoge prijzen wordt verkocht. Het aantal telers in Turkije daalt met de dag. Een groeiend aantal mensen gelooft dat dit een puur politieke beslissing is of onderdeel van een groter spel."

"In ons land worden de watermeloenprijzen bepaald op de vrije markt en telers bevinden zich soms in een moeilijke situatie ten opzichte van de prijzen op de markt. In dit verband moeten telers vakbonden oprichten, zich specialiseren en coöperaties ontwikkelen. De kosten kunnen worden gedrukt door bulkaankopen via coöperaties. De staat moet wetten uitvaardigen die land- en tuinbouw stimuleren en ondersteunen. Er moeten stimulansen, zoals belastingvrijstelling en vrijstelling van brandstofbelasting, worden gegeven aan telers die dergelijke werknemers in dienst hebben," besluit Kocakurt.

Voor meer informatie:
Tarkan Kocakurt
Heptaze
[email protected]
www.heptaze.com.tr

Publicatiedatum: