Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melocotón de Cieza (Spanje)

Nood aan perzikrassen met minder koudebehoefte

Het perzikseizoen is weer begonnen in de regio Murcia. Over twee weken gaan ook de telers die aangesloten zijn bij het consortium van de Perzik van Cieza met beschermde geografische aanduiding (IGP Melocotón de Cieza) van start met de oogst. "Het steenfruitseizoen begon eind april, ongeveer 10 dagen eerder dan gebruikelijk, al is het goed mogelijk dat we uiteindelijk op de gangbare datum het seizoen zullen afsluiten. Ook de eerste Romea perziken zullen dit jaar eerder worden geplukt", zegt Javier Martínez Gabaldón, secretaris van de Toezichtsraad van de BGA en van de coöperatie La Vega de Cieza.

De voorbije maanden was het erg warm in Murcia, met sinds augustus enkele records voor de gemiddelde maandtemperaturen. Zo ook voor november en januari, twee maanden waarin de steenfruitbomen koude-uren moeten verzamelen om daarna goed te kunnen ontkiemen. "Dit is een probleem geweest voor de twee rassen die zijn opgenomen in de BGA. Door dit gebrek aan kou is de vruchtzetting tegengevallen, waardoor de opbrengst dit jaar lager zal zijn dan in voorgaande seizoenen."

"Daarom zijn we van plan om in de BGA andere variëteiten op te nemen met een lagere koudebehoefte, die al in onze streek worden geteeld. Met een breder scala aan rassen zullen we het effect van het veranderende klimaat op de perzikteelt het hoofd kunnen bieden en ook het hele perzikseizoen lang product beschikbaar hebben."

"De kwaliteit zal op peil blijven, want alle perziken die het BGA-keurmerk krijgen, moeten voldoen aan minimumwaarden wat betreft Brix, maten en kleur. Bovendien is het weer zeer stabiel de voorbije maanden – warm en geen neerslag – waardoor de rassen geen overlap vertonen en een betere kleur en hogere Brix-waarde tonen dan in andere jaren, zelfs de vroege en extra vroege rassen, die daar normaal gesproken meer moeite mee hebben."

Voor meer informatie:
Melocotón de Cieza IGP
[email protected]
https://igpmelocotondecieza.org

Publicatiedatum: