Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU en Peru werken samen aan arbeidsrechten

De Europese Commissie en de Peruaanse regering hebben overeenstemming bereikt over een lijst van technische samenwerkingsactiviteiten om de naleving van arbeidsrechtenverplichtingen uit het EU-Colombia-Peru-Ecuador Handelsakkoord te bevorderen.

Vandaag heeft de Commissie een lijst bekendgemaakt van samenwerkingsactiviteiten die met Peru zijn overeengekomen om het respect en de implementatie van arbeidsrechten in het land te waarborgen, gebaseerd op zes gezamenlijk gedefinieerde prioriteiten. Het doel van deze overeengekomen lijst is om de implementatie van het arbeidssysteem in Peru als geheel te versterken, met brede en ambitieuze doelstellingen.

De lijst van activiteiten schetst de volgende stappen en bouwt voort op de voortdurende samenwerking tussen de Commissie en de regering van Peru op de zes prioriteitsgebieden van sociale dialoog, vrijheid van vereniging, kinderarbeid, gedwongen arbeid, informele arbeid en het arbeidsinspectiesysteem.

Dit positieve resultaat is het gevolg van de implementatie van het hoofdstuk Handel en Duurzame Ontwikkeling (TSD) van het EU-Colombia-Peru-Ecuador Handelsakkoord. Het benadrukt de belangrijke rol van het maatschappelijk middenveld en NGO's bij het signaleren en monitoren van het respect voor TSD-bepalingen in derde landen. Bovendien illustreert het hoe vrijhandelsovereenkomsten een essentieel platform bieden voor betrokkenheid bij gezamenlijke kwesties, zoals het respecteren van arbeidsrechten.

De implementatie van de lijst met activiteiten beslaat een periode van twee jaar en wordt ondersteund door een uitgebreid technisch en financieel programma van de EU. De Commissie vertrouwt ook op de steun van maatschappelijke organisaties in zowel Europa als Peru om te helpen bij de concrete uitvoering van activiteiten op het terrein.

Achtergrond
De overeengekomen lijst van activiteiten is geïnitieerd door een klacht die in mei 2022 door de Commissie is ontvangen. CNV Internationaal, een Nederlandse NGO, heeft een klacht ingediend via het Single Entry Point (SEP) betreffende arbeidsrechten in de mijnbouwsector in Peru en Colombia.

Naar aanleiding van de klacht zijn de EU en de regering van Peru een vruchtbare dialoog aangegaan. De klacht was de eerste die werd ingediend onder het Single Entry Point (SEP) dat door de Commissie is opgezet om mogelijke schendingen van haar hoofdstukken over Handel en Duurzame Ontwikkeling te onderzoeken.

Discussies met de Colombiaanse autoriteiten zijn nog gaande, De EU en Colombia zijn overeengekomen op de prioriteitsgebieden om aan te werken met het oog op het opzetten van een technisch samenwerkingsprogramma. Het werk is gaande en zou in de loop van het jaar afgerond moeten zijn.

Voor meer informatie: policy.trade.ec.europa.eu

Publicatiedatum: