Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkoord in Europese Raad over Corporate Sustainability Due Diligence Directive

De lidstaten van de Europese Unie hebben binnen de Europese Raad overeenstemming bereikt over Europese regels die voorschrijven dat bedrijven misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers moeten tegengaan. Bedrijven moeten voorkomen dat hun leveranciers mensenrechten schenden en het milieu of het klimaat schaden. De eisen in de wet worden wel minder streng dan in het principeakkoord dat in december vorig jaar werd bereikt tussen de Europese Raad en het Europees Parlement.

Het principeakkoord over de wet werd afgewezen door enkele grote lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk en Italiƫ. Zij drongen aan op versoepelingen. Het gevolg van het akkoord in de Europese Raad is dat de regels nu voor veel minder bedrijven gelden dan oorspronkelijk de bedoeling was. De lidstaten zijn nu overeengekomen dat alleen ondernemingen met een jaaromzet van meer dan 450 miljoen euro en minimaal 1.000 personeelsleden aan de regels moeten voldoen. De richtlijn zou in eerste instantie gaan gelden voor bedrijven met meer dan 500 werknemers en een omzet van minimaal 150 miljoen euro.

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive moet nog wel definitief door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Als bedrijven niet aan de regels voldoen kunnen sancties worden opgelegd of kunnen er civiele procedures worden tegen hen worden begonnen. Voor Europese bedrijven met een jaaromzet van 450 miljoen euro en duizend man personeel gelden de regels vanaf 2029. Bedrijven met 5000 personeelsleden en 1,5 miljard euro omzet moeten zich al vanaf 2027 aan de richtlijn houden. Ondernemingen met 3000 personeelsleden en een omzet van 900 miljoen euro moeten dat vanaf 2028 doen.

Bron: NOS

Publicatiedatum: