Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbod plastic AGF-verpakkingen mogelijk onverenigbaar met EU-wetgeving

Uit een op 15 februari gepubliceerde juridische beoordeling blijkt dat de speciale regels voor plastic verpakkingen en vrijstellingen voor andere verpakkingsmaterialen die als onderdeel van de geplande EU-verpakkingsverordening (PPWR) worden besproken, zeer waarschijnlijk niet verenigbaar zijn met de EU-wetgeving.

Volgens het rapport schenden bepalingen die bijvoorbeeld alleen plastic verpakkingen verbieden die hergebruikt moeten worden of die verpakkingen van gecoat papier vrijstellen van de eisen voor gerecyclede inhoud, zeer waarschijnlijk het beginsel van gelijke behandeling omdat er geen objectieve redenen zijn voor een dergelijke ongelijke behandeling. De juridische experts bekritiseren ook procedurele inbreuken omdat het Parlement en de Raad niet met alle relevante factoren rekening hebben gehouden in hun voorstellen.

In een gezamenlijke oproep roepen de verenigingen EuPC, IK en Elipso, die opdracht hebben gegeven voor de juridische beoordeling, de lidstaten en het Europees Parlement op om de materiaalspecifieke speciale regels in de lopende trialoogonderhandelingen te schrappen om rechtszekerheid en planningszekerheid voor bedrijven te creëren.

Zo zijn bijvoorbeeld de verboden op plastic folie voor een 6-pack flessen of plastic verpakkingen voor onbewerkte groenten en fruit niet verenigbaar met de EU-wetgeving. "Het verbod op alleen plastic verpakkingen is in strijd met de oorspronkelijke doelstellingen van het PPWR en de milieubeginselen van de EU. Ze zouden alleen maar leiden tot een omschakeling naar eenmalige verpakkingen van andere materialen, zoals papieren en kartonnen verpakkingen, die vaak minder duurzaam zijn," aldus Gaël Bouquet, directeur-generaal van de Franse vereniging voor kunststofverpakkingen Elipso. Bovendien heeft de wetgever geen minder belastende maatregelen overwogen.

"Het is nog niet te laat. We roepen de Raad en het Parlement op om de speciale regels voor plastic verpakkingen en vrijstellingen voor andere verpakkingsmaterialen te schrappen in de lopende triloogonderhandelingen," stelt Martin Engelmann van de Duitse IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen. "Dit is de enige manier om de juridische en planningszekerheid te creëren die bedrijven nodig hebben voor de transformatie naar een circulaire economie," zegt Engelmann.

Fabrikanten van kunststofverpakkingen roepen al lange tijd op tot een terugkeer naar EU-brede geharmoniseerde toegepaste verpakkingsregels. De juridische kwetsbaarheid van de tekst, zoals die nu is voorgesteld, zal echter hoogstwaarschijnlijk leiden tot een lawine van Europese of nationale juridische geschillen en daarmee tot instabiliteit van het raamwerk en ondermijning van de circulaire economie voor verpakkingen die het beoogt tot stand te brengen. Daarom roepen de drie verenigingen de Europese wetgever op om de rechtszekerheid van deze tekst te garanderen.

Voor meer informatie: plasticsconverters.eu

Publicatiedatum: