Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Dor Fruits and Nurseries

"Nieuwe Eden Gold peren reeds geoogst in Israël, Frankrijk, Italië en Griekenland"

De Eden Gold peer maakt overal in Europa en de rest van de wereld een opmars met nieuwe partners en licenties. "Bezoekers zullen het fruit dat half augustus in Zuid-Frankrijk is geoogst op onze stand in Berlijn kunnen proeven. We zullen er staan samen met onze partner Escande", zegt Ido Ben Dor van het Israëlische Ben Dor Fruits and Nurseries, dat een catalogus van meer dan 700 fruitrassen heeft.

Het areaal van Eden Gold zal in de nabije toekomst de 1.000 hectare bereiken. "Er is veel interesse en we breiden uit met nieuwe partners en licenties in meerdere teeltgebieden. De acceptatie op groothandelsmarkten en bij retailers is zeer positief, met specifieke lijnen en schappen in supermarkten. Het is belangrijk om op dit moment de bewustwording en de vraag hoger te houden dan het aanbod. We verwachten Eden Gold in de komende jaren wereldwijd op 1.000 hectare te telen."

"In verschillende Europese landen is de feedback na het eerste jaar van verkoop zeer goed. De reacties van de consumenten, die in dit fruit kenmerken ontdekken die ze nog niet eerder in peren hebben gezien, zijn positief. Ook consumenten die normaal gesproken niet van peren houden, worden aangetrokken. De afzet in 2023 was gericht op Italië, Duitsland en Griekenland, terwijl er ook testen werden gedaan in Oostenrijk en Zwitserland, waar we volgend jaar de bredere afzet zullen lanceren. De behaalde resultaten bevestigen gewoon dat we de komende jaren met dit project kunnen doorgaan. De eerste aanplanten vinden al plaats in Frankrijk, Spanje en Italië en er worden testen van langdurige bewaring uitgevoerd in CTIFL St Remy. Ook in de Verenigde Staten is het eerste fruit van testboomgaarden voor het eerst geoogst. Daar werken we sterk samen met onze partners voor een snelle ontwikkeling", legt Ben Dor uit.

Hij zegt dat Eden Gold dit jaar ook in Marokko zal worden geplant. "Marokko lijkt op Israël, met uitdagende watervoorraden voor de boomgaarden. We geloven dat dit land goed zal presteren met onze rassen, deze winter verwachten we de eerste commerciële aanplant van Eden Gold en steenfruit."

Andere nieuwe rassen
"We hebben producten uit het veredelingsprogramma die zich richten op nieuwe gebieden, zoals winterpruimen die in de herfst worden geoogst met een Brix-waarde van 30 of meer en die tot ver in april kunnen worden bewaard. We hebben ook nieuwe smaakrassen voor nectarines en abrikozen", stelt Ben Dor.

Gevolgen voor de veredelingsactiviteiten
Ben Dor zegt dat de aanvallen op Israël in oktober en de daaruit voortvloeiende oorlog toch invloed hebben op de veredelingsprojecten. "In Israël is veel stilgevallen sinds Fruit Attraction, want we kwamen direct in de oorlog terecht. Onze sector heeft het moeilijk, vooral telers dicht bij de grens. We proberen alles zo normaal mogelijk te houden, maar de oorlog heeft veel veranderd. Ook sommige veredelingsprojecten hebben onder de situatie geleden. Desondanks zijn we positief en geloven we in een mooie toekomst voor onze regio en de wereld."

De kwekerij heeft enkele open dagen bij telers in Italië en Frankrijk gehouden. Vanwege het unieke rassenaanbod heeft de Ben Dor-stand in Berlijn meestal veel bezoekers, daarom is de ruimte dit jaar uitgebreid. "We verwachten dit jaar meer bezoekers en hebben we onze stand groter gemaakt. De open dagen verliepen goed tijdens 2023, we hebben zelfs open dagen voor telers gehouden in de winter in Israël, maar vanwege de oorlog konden niet alle bezoekers komen."

Proef de nieuwe Eden Gold peren op de stand van Ben Dor Fruits and Nurseries in Berlijn: hal 5.2, stand C52.

Voor meer informatie:
Ido Ben Dor
Ben Dor Fruits and Nurseries
Tel: +972 4-6931161 (Israël)
info@bendorfruits.com
www.bendorfruits.com

Publicatiedatum: