Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De meerwaarde van slimme camerasystemen voor kwaliteitscontrole op herbruikbare verpakkingen"

Na twee jaar is het Vision2Reuse-project succesvol voltooid. Het onderzoek richtte zich op het beoordelen van de praktische toepassing van intelligente camera's voor de kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen. Flanders' FOOD, Pack4Food en Imec bundelden hun krachten in dit project om inzichten te verschaffen aan bedrijven. De realisatie van dit project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van €324.422 van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Aanpak

Binnen het project is onderzocht hoe kleuren- en hyperspectrale camera's kunnen worden ingezet om diverse kwaliteitsgebreken te detecteren. De hyperspectrale camera kon bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal herkennen en minuscule waterdruppeltjes op gereinigde verpakkingen waarnemen, wat later schimmelvorming kan veroorzaken en onwenselijk is. Aan de andere kant kunnen kleuren- of RGB-camera's beschadigingen aan verpakkingen detecteren of de aanwezigheid van kleine vlekjes die het gevolg kunnen zijn van schimmelgroei. Het onderzoek bevestigt dat deze camera's daadwerkelijk in staat zijn om effectief en efficiënt kwaliteitscontroles uit te voeren op herbruikbare verpakkingen en met behulp van kunstmatige intelligentie zelfs andere afwijkingen kunnen identificeren. Bovendien kunnen ze sneller worden ingezet voor nieuwe verpakkingen. Deze bevindingen werden gedemonstreerd in een relevante omgeving tijdens het demo-event 'Visie voor hergebruik' op 23 oktober bij AMAB.

Best practice guide
De partners van het VISION2REUSE-project hebben gezamenlijk een Best practice Guide ontwikkeld, die kosteloos beschikbaar is op de websites van Flanders' FOOD en Pack4Food[HV1] . De gids biedt praktische tips en aandachtspunten voor de implementatie van slimme cameratoepassingen voor kwaliteitscontrole in verpakkings- en voedingsbedrijven, evenals voor wasstraten en technologiebedrijven. In de gids worden verschillende camera's, hun voor- en nadelen, en kost informatie besproken. Tevens wordt het belang benadrukt van de achtergrond van de te onderzoeken verpakking (bv. transportband) en het ontwerp en materiaal ervan voor een effectieve camera-analyse.

Samenwerking
In het project werd ook een sterke focus gelegd op het uitbouwen van een innovatief ecosysteem waarbij voedingsproducenten, verpakkingsproducenten en technologieproviders samen over uitdadingen rond herbruikbare verpakking nadenken.

Toekomst
Ondanks logistieke uitdagingen bij het gebruik van herbruikbare verpakkingen, zet VISION2REUSE een belangrijke stap met slimme camerasystemen als een mogelijke oplossing. Verdere onderzoek en optimalisatie van technologieën zijn nodig voor o.a. integratie in wasstraten en efficiënte kwaliteitscontroles op herbruikbare verpakkingen.

Bron: Flanders Food

Publicatiedatum: