Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste onderhandelingsfase EU-verpakkingswet

In Spanje voert de agrovoedingssector de inspanningen op om de nieuwe verpakkingswet van de EU te versoepelen. De onderhandelingen naderen ondertussen de laatste fase na het advies van de Raad van milieuministers in Brussel.

Tijdens de bijeenkomst van de Raad Milieu wordt getracht een gezamenlijk standpunt te bereiken om de onderhandelingen met het Europees Parlement in te gaan over een ambitieuze regelgeving om het verpakkingsafval te verminderen en hergebruik en circulaire economie te bevorderen.

Voedselbedrijven pogen de regelgeving te versoepelen, want ze waarschuwen dat de economische impact aanzienlijk kan zijn. Ook het Europees Parlement heeft al een meer gematigde beginversie goedgekeurd dan het oorspronkelijke voorstel.

De doelstelling van de Europese instellingen is om de regelgeving af te ronden voor de Europese verkiezingen van juni 2024. De beslissing zal volgens de Spaanse vereniging van producenten en distributeurs Aecoc gevolgen hebben voor ongeveer 30.000 voedsel- en drankbedrijven, 25.000 verkooppunten van voedsel- en hygiëneproducten en 300.000 horeca-etablissementen om Spanje.

De voorstellen
De Europese Commissie stelde een jaar geleden nieuwe regels voor om alle verpakkingen die in de EU worden verkocht recyclebaar te maken en om hun afval met 37% te verminderen tegen 2040 door hergebruik en recycling.

De Commissie stelde voor dat tegen het einde van 2030 de landen garanderen dat 70% van het gewicht van elk verpakkingsrestant kan worden gerecycled, met specifieke doelstellingen voor plastic (55%), hout (30%), aluminium (60%), glas (75%) en karton of papier (85%).

Het Europees Parlement keurde in november een afgezwakte versie van het voorstel goed, wat sommige Europarlementariërs toeschreven aan de "druk" van de sector.

Het Parlement stelde voor landen te verplichten om hun afval met 5% te verminderen tegen 2030, met 10% tegen 2035 en met 15% tegen 2040, doelstellingen die voor plastic worden verhoogd tot respectievelijk 10, 15 en 20 procent.

Voor de Spaanse agrovoedings- en verpakkingsindustrie is het standpunt dat door het Europees Parlement wordt verdedigd gunstiger dan die van de Raad, omdat het rekening zou houden met enkele eisen van de sector. "Hoewel ook die positie niet perfect is, is ze toch evenwichtiger", zegt Emilio Oviedo, directeur voor Portugal en Spanje van de Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE), aan de Spaanse nieuwsdienst Efeagro.

Beoordeling van de economische impact
De nieuwe regelgeving kan de horeca en de voedseldistributiesector in totaal €23 mld kosten, met een uitgave tussen €50.000 en €150.000 per verkooppunt, volgens berekeningen van de Spaanse werkgeversorganisatie voor de retail Asedas.

Volgens een studie van het Spaanse adviesbureau AFI zou de verplichting van een retourneersysteem in Spanje een impact kunnen hebben van €5 mld.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: