De consumptie van zachtfruit blijft wereldwijd toenemen en de verschillende soorten winnen nog steeds aan populariteit. Echter, deze delicate fruitcategorie wordt geconfronteerd met een relatief hoog percentage bederf. "De combinatie van hoge vraag en hoog bederf bood ons de kans om via verpakkingsinnovaties onze missie om de houdbaarheid van fruit te verlengen waar te maken", zegt Teresa Scattini, vicevoorzitter MAP Technology bij het Amerikaanse Hazel Technologies. Het bedrijf betrad de zachtfruitsector in 2021, na de strategische overname van het merk Breatheway.

“Breatheway is een baanbrekende verpakking met gewijzigde atmosfeer (MAP) die actief de verhouding tussen O2 en CO2 binnen de verpakking kan reguleren. Zo wordt de beste atmosfeer behouden voor het fruit.”

15-30% meer verkoopbaar fruit
De grootste onderscheidende factor in Breatheway is de gepatenteerde "Temperature Switch"-membraantechnologie. De verpakking is gebouwd op het principe dat voor elke zachtfruitsoort een eigen ideale atmosferische verhouding tussen O2 en CO2 geldt. Breatheway-membranen zijn ontworpen en gekalibreerd voor die specifieke verhoudingen. "De membranen registreren wanneer de gasniveaus scheefgetrokken zijn en ademen dan actief de juiste hoeveelheid O2 in en het juiste percentage CO2 uit."

Dit zorgt ervoor dat het zachtfruit van de optimale atmosfeer blijft genieten tijdens het transport en bij onverwachte gebeurtenissen, zoals onderbrekingen in de koudeketen. "Het resulteert in een verlengde houdbaarheid, in 15-30% meer verkoopbaar fruit en in een verbeterde consumentenervaring." Hoewel de membranen eruitzien als een sticker aan de zijkant van een pakket, zitten ze vol met geavanceerde technologie.

Momenteel werkt Hazel samen met een van de grootste zachtfruittelers en -handelaren ter wereld, aan wie het Breatheway exclusief aanbiedt voor hun frambozen. De verpakking heeft een grote invloed op het behoud van de versheid en het gewicht van bramen, blauwe bessen en aardbeien. Vanwege het verschil dat het maakt, is Breatheway de belangrijkste oplossing geworden die Hazel de zachtfruitsector biedt.

Proefresultaten
In een recente proef behielden met Breatheway behandelde frambozen de doelniveaus van O2 en CO2, zelfs na een temperatuurverschuiving naar 7,2°C. "Gemiddeld vonden we dat van met Breatheway behandelde frambozen op dag vier 16,3% meer fruit kon worden verkocht in vergelijking met de controlegroep", zegt Scattini. "Op dag 11 was dat percentage gestegen naar 24,7%, wat resulteerde in gemiddeld 44% minder kwaliteitsproblemen en een verbeterde visuele verschijning, wat meer verkoopbaar fruit opleverde."

Geografische expansie en productuitbreiding
Breatheway is beschikbaar in de VS, Europa, Afrika, Mexico en Peru. "Volgend jaar worden aanzienlijke middelen gekanaliseerd naar de groei van het product in heel Latijns-Amerika", vertelt Scattini. Naast geografische expansie heeft Breatheway plannen rond productuitbreiding en het verkennen van compatibiliteit met andere gewassen en verpakkingsformaten. "Hoewel de verpakking zijn effectiviteit in de zachtfruitsector heeft bewezen, zien we veel potentieel buiten het zachtfruit", merkt ze op. "Zachtfruit is het nummer één gewas voor Breatheway, maar we zouden kunnen uitbreiden naar komkommers of zelfs bananen."

Voor meer informatie:
Teresa Scattini
Hazel Technologies
Tscattini@hazeltechnologies.com
www.hazeltechnologies.com