Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zero Waste Europe is echter kritisch

Europese tuinbouw blij met stemming Europees Parlement over verpakkingen

De Europese organisatie voor tuinbouwregio's Areflh verwelkomt met groot enthousiasme de goedkeuring door het Europees Parlement van het ontwerpreglement inzake verpakkingen zonder de aanvankelijk geplande beperkingen voor de groente- en fruitsector.

Deze beslissing komt na maanden van werk om de Europese instellingen bewust te maken van wat deze ontwerpwetgeving zou kunnen betekenen voor de groente- en fruitsector als bepaalde kritieke kwesties niet adequaat werden aangepakt.

Dankzij haar contacten met DG ENV, met de parlementaire commissies die het meest betrokken zijn bij het debat en bij de analyse van dit wetsvoorstel, en met de parlementariërs die als sleutelpersonen worden beschouwd in dit dossier, heeft Areflh haar vermogen getoond om de ervaringen en zorgen van haar leden over verschillende belangrijke kwesties adequaat over te brengen en om een constructieve dialoog aan te gaan om realistische en positieve oplossingen voor te stellen.

Voorzitster Simona Caselli en vicevoorzitter Jean-Louis Moulon zijn verheugd: "Dit is een grote overwinning, we zijn echt blij met deze stemming. We hebben nu een duidelijke, niet-bindende Europese regelgeving die het mogelijk zal maken om concrete en significante resultaten te bereiken op het gebied van het verminderen van verpakkingen en verpakkingsafval, zonder ongewenste neveneffecten op voedselverspilling en productveiligheid. Onze exporteurs zullen kunnen werken met duidelijke regels, wat zeer belangrijk is. De groente- en fruitsector blijft uiteraard toegewijd aan het verminderen van verpakkingen en het innoveren met materialen om de impact op het milieu te verminderen en de duurzaamheid te verbeteren."

Zero Waste Europe niet tevreden
Zero Waste Europe bekritiseert de recente stemming van het Europees Parlement over de Verordening Verpakkingen en Verpakkingsafval (PPWR) als een verouderde benadering van afvalbeheer. De lijst van overbodige verpakkingsformaten, Bijlage V, werd beïnvloed door uitgebreide uitzonderingen voorgesteld door de ITRE-commissie en Italiaanse Europarlementariërs, wat leidde tot het schrappen van formaten zoals wegwerpborden, eenmalige verpakkingen voor groenten en fruit, en eenmalige sauspotjes en suikerzakjes. Hoewel afvalpreventiedoelen behouden bleven, ontbraken volgens Zero Waste Europe cruciale mechanismen in de afgezwakte tekst om deze doelen te bereiken, en de uitzonderingen op hergebruik weerspiegelen een verouderde aanpak die niet overeenkomt met moderne afvalnormen.

Aline Maigret, hoofd van het beleid bij Zero Waste Europe, benadrukt de ontevredenheid over de verminderde ambitie in de tekst en noemt het verlenen van afwijkingen en vrijstellingen voor afvalpreventie en hergebruik om industriële belangen tegemoet te komen als onaanvaardbaar, omdat het het uiteindelijke doel van het verminderen van verpakkingsafval volgens hen verder ondermijnt.

Voor meer informatie:
Pauline Panegos
AREFLH (Assemblée des Régions Européennes Fruitières Légumières et Horticoles)
Tel: +33 (0)7 71 44 53 03 (Frankrijk)
www.areflh.org

zerowasteeurope.eu

Publicatiedatum: