Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Peruaanse Cavendish bananen -17%

Van januari tot en met oktober 2023 exporteerde Peru 124.285 ton Cavendish bananen ter waarde van $94 miljoen. Dat is 17% minder in volume en 10% minder in waarde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Peruaanse bananen hebben een zwaar jaar gehad op alle markten. In Nederland, de belangrijkste bestemming, was de vraag zwak. In de eerste 10 maanden van dit jaar werd er 36.620 ton verkocht voor $28 miljoen, wat een daling inhoudt van 15% in volume en van 6% in waarde. Maar momenteel herstelt de bananenmarkt er zich iets met stijgende prijzen.

Ook Panama, de tweede belangrijkste bestemming voor Peruaanse bananen, importeerde slechts 17.701 ton ter waarde van $12 miljoen, wat een reductie van 46% in volume en 43% in waarde betekent.

Een van de redenen voor de daling van de Peruaanse export is ook de toename van de uitvoer van Ecuador, de belangrijkste exporteur van Cavendish bananen. Het land verhoogde zijn afzet aan de derde grootste bestemming voor Peruaanse banaan, de Verenigde Staten. Tussen januari en oktober 2023 kocht de VS slechts 17.054 ton (-30%) ter waarde van $12 miljoen (-27%) in Peru.

Ecuador heeft zijn export kunnen opkrikken door de verlaging van de zeevrachttarieven, die vorig jaar waren verdubbeld. En met de ondertekening van vrijhandelsovereenkomsten en lage verkoopprijzen hoopt Ecuador zijn export naar China, Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk en andere landen te verhogen.

Bron: FreshFruit/ Agraria.pe

Publicatiedatum: