De aanhoudend hoge temperaturen in Sicilië hebben een overeenkomstig effect op de groei van citrus. "We hebben nog steeds dagtemperaturen van rond de 30-35 graden en nachttemperaturen van 20 tot 25 graden. Maar de kleuring van het fruit is sterk afhankelijk van de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit betekent dat, hoewel de meeste citroenen rijp zijn, ze nog erg groen zijn," zegt Patrizia Lombardo-Hennecke, co-directeur van Domenico di Paola, gevestigd in München.
Hetzelfde geldt voor sinaasappels uit Sicilië, vervolgt Lombardo. "De start van het seizoen valt dit jaar extreem laat. Normaal gesproken beginnen we half oktober, maar dit jaar zal alles waarschijnlijk drie tot vier weken later plaatsvinden. Maar als de temperatuur volgende week daalt, kan de situatie weer helemaal veranderen. Het is op dit moment moeilijk te voorspellen."
© Domenico di Paola GmbH Biologische Navelsinaasappels
Verdelli zomer citroen
Domenico di Paola werd opgericht in 1956 en is gespecialiseerd in de teelt en verkoop van conventionele en biologische fruit- en groenteproducten zoals citrus, tomaten en druiven. Het bedrijf biedt twaalf maanden per jaar Siciliaanse citroenen aan. "We bieden de Verdelli aan als een zomercitroen, die meestal wat groener is en moeilijker te verkopen in Duitsland vanwege de kleur. Het feit dat we constant hoge temperaturen en weinig regen hebben gehad, heeft voor een goede opbrengst gezorgd."
In de loop der jaren is het hoogseizoen voor citrus echter steeds meer verschoven naar de periode december-juni. "De vraag naar biologische citrus is vrijwel gelijk gebleven. Wel merken we dat de grote push in de aanloop naar Kerst wat kleiner is geworden. Volgens mij komt dat ook door de economische situatie," zegt Lombardo. Er is echter geen sprake van een significante terughoudendheid om biologische producten te kopen. "We zien al enkele jaren een zekere terughoudendheid om biologische citroenen te kopen en daarom worden ze steeds vaker aangeboden als onbehandelde, conventionele producten. Voor biologische groenten, zoals tomaten en courgettes, zien we een stabiele tot licht stijgende vraag."
Felle prijzenoorlog rondom biologische sinaasappelen
In het geval van biologische sinaasappelen daarentegen waren de verschillen tussen telers- en winkelprijzen de afgelopen jaren vaak te groot. Lombardo: "De moeizame prijsonderhandelingen hebben ervoor gezorgd dat het seizoen voor sommige ketens maar een paar weken heeft geduurd, waarna het fruit weer van de lijst is gehaald." Net als in andere productsegmenten neemt de concurrentie in de (biologische) citrussector toe. "Spanje en Italië zijn nog steeds de belangrijkste teeltlanden, hoewel Griekenland de laatste jaren ook snel aan belang wint. Dit heeft sommige Siciliaanse telers er ook toe aangezet om exotisch fruit te gaan telen, zoals papaja's, mango's en avocado's, die we ook kunnen leveren."
Groeipotentieel voor Naturland-producten
Naast de Duitse retailers en natuurvoedingsspeciaalzaken bedient Domenico di Paola ook winkelketens in Centraal- en Oost-Europa. "We vinden het erg moeilijk om biologische producten te verkopen in deze landen, omdat de oostelijke landen nog steeds sterk afhankelijk zijn van conventionele producten. Als er al een promotie is voor biologische producten, dan is die echt selectief. Er zijn nauwelijks langetermijnprogramma's." Over het algemeen is ze positief over de toekomst. "Ik blijf vooral potentieel zien in de Naturland-sector. In het algemeen heb ik gemerkt dat de markt de afgelopen jaren heel sterk is opgeschoven in de richting van rechtstreekse inkoop bij telers, wat nu geleidelijk wordt teruggedraaid omdat men zich realiseert dat een goed inkooppunt meer waard is dan tien tot vijftien kleinere telers."
Voor meer informatie:
Patrizia Lombardo-Hennecke
Domenico di Paola GmbH
Kochelseestrasse 10
81371 München, Duitsland
Tel.: +49 (0)89 - 77 20 17
info@domenicodipaola.de
www.domenicodipaola.de