De oogst van mandarijnen in Spanje is iets kleiner dan vorig jaar. Van sinaasappelen wordt een fors lagere opbrengst voorzien. Er blijven nauwelijks overzeese partijen over op de markt en er wordt niet veel concurrentie uit Marokko verwacht. De prijzen zijn dan ook vrij hoog, maar vormen op dit moment geen belemmering voor de afzet.
"De oogst is later op gang gekomen vanwege de warme temperaturen", zegt César Claramonte, CEO van Grupo Clasol uit de provincie Castellón. "Er zijn iets minder clementines dan vorig jaar, toen de oogst ook al niet overvloedig was. Hagelstormen hebben de teelt in het zuiden van Castellón het meest getroffen, vooral de vroegste rassen tot en met Clemenules."
"De telersprijzen zijn erg hoog. Als je daar de gestegen kosten van verwerking, verpakking en transport bij optelt, valt het gemakkelijk te begrijpen dat de prijzen in de winkel dit jaar een aanzienlijk niveau zullen halen", legt hij uit. "Door de hogere prijzen en de vertraging in de oogst vrezen we dat de vraag wat zal afnemen", voegt hij eraan toe.
De aanwezigheid van fruit uit het zuidelijk halfrond is op dit moment niet groot meer. "Er zijn nog steeds partijen sinaasappelen en Orri mandarijnen uit Zuid-Afrika in sommige Europese supermarktketens, maar de kwaliteit is op dit moment erg in het gedrang. Aan de andere kant is er geen concurrentie uit Marokko, dat dit jaar behoorlijk minder product zal oogsten. Marokkaanse exporteurs zullen zich overigens deels richten op de Verenigde Staten en Canada", zegt de CEO van Grupo Clasol.
De opbrengst van sinaasappelen is dit seizoen dramatisch. "Er zal dit jaar een tekort zijn, niet alleen vanwege de droogte, vooral in het zuiden van Spanje, maar ook omdat er veel misvormde, ovaalvormige vruchten zijn. Nu komen we heel langzaam op gang met de eerste Navelina’s, die later komen dan normaal. Het zal moeilijk zijn om kwaliteitspartijen te vinden en de prijzen zullen zeer hoog zijn. Toch reageren klanten momenteel, ondanks de hoge prijzen van sinaasappelen en mandarijnen, goed op het aanbod", zegt César Claramonte.
Het team van Clasol op de Fruit Attraction 2023, met César Claramonte in het midden.
Grupo Clasol heeft onlangs de integratie met de coöperatie San Alfonso aangekondigd, die geleidelijk zal plaatsvinden vanaf dit seizoen. Samen hopen ze een omzet van € 140 miljoen te behalen. "In een jaar waarin het gebrek aan product evident is, moeten we toch proberen al onze klanten van citrus te voorzien. De integratie met Cooperativa San Alfonso zal ons in staat stellen om over meer volumes en meer informatie te beschikken, zowel op de plaats van herkomst als op de bestemming. Het wordt in veel opzichten een zwaar seizoen en het zal veel inspanning vergen, maar we zijn er klaar voor."
Voor meer informatie:
César Claramonte
Clasol
Tel: +34 964585947 (Spanje)
Mob: +34 634137441
cesar@clasol.com
clasol.com/