Door de hitte en droogte midden in de zomer kwam de oogst van veel vollegrondsproducten dit jaar aanvankelijk wat laat op gang. "Daardoor was er eigenlijk sprake van een te lage aanvoer op de markten. Inmiddels is er echter voldoende product en kunnen we alle klanten voldoende voorzien van onze groenten", meldde Werner Hopf, directeur van de Gartenbauzentrale Main-Donau.
De hagel heeft ongeveer vijf procent van de wortelen getroffen. Hopf: "Afgezien van wat visuele schade, die het gevolg was van de hoge zomertemperaturen, zijn de gewassen allemaal nog goed. Voor wortelpeterselie en pastinaak verliep de seizoensovergang soepel. Van wortelen hebben we echter, in tegenstelling tot voorgaande jaren, afscheid genomen van de markt, omdat de inkoop van buiten Duitsland onbetaalbaar was. De prijzen liggen momenteel hoger dan vorig jaar, maar dat geldt ook voor de teelt- en marketingkosten. De vraag naar wortelgroenten is normaal en trekt altijd aan als de herfsttemperaturen dalen."
© GBZ Main-Donau eG
Werner Hopf toont regionale wortelgroenten
Regionale wortelgroenten in de lift
De Gartenbauzentrale Main-Donau is een telerscoöperatie die in 1998 door een fusie is ontstaan en heeft twee locaties in Albertshofen en Gundelfingen. In Gundelfingen worden de groenten in de vollegrond geteeld en in Albertshofen voornamelijk in kassen. De belangrijkste focus ligt op het bevoorraden van de Beierse retail, maar een ander deel van de producten wordt ook verhandeld via regionale tussenhandelaren of de groothandelsmarkt in München. "De vraag naar regionale producten blijft hoog, vooral in Zuid-Duitsland. We hebben hier bijna geïsoleerde Zwitserse toestanden, daarom kunnen niet-Beierse producten nauwelijks worden geplaatst. De beperkende factor is de toegang tot tuinbouwgrond, omdat ruilareaal met traditionele telers vaak niet is uitgerust met irrigatiemogelijkheden en daarom slechts in beperkte mate kan worden gebruikt", legt Hopf uit.
Dankzij kookprogramma's en tijdschriften zijn met name regionale wortelgroenten sterk in de smaak gevallen bij de consument, beschrijft Hopf met een concreet voorbeeld. "De witte Bierrettich is een Beiers fenomeen, maar we hadden het bijna afgeschreven omdat we dachten dat deze groep kopers aan het uitsterven was. Het product beleeft echter een renaissance, momenteel ook gestimuleerd door het Oktoberfest. De radijs wordt geteeld op zanderige, humusrijke leemgronden die perfect zijn voor radijs. Dit heeft ertoe bijgedragen dat we marktleider zijn onder de Duitse telersverenigingen voor dit product."
De Gartenbauzentrale Main-Donau beschikt op twee locaties over ultramoderne faciliteiten.
Nieuwe sorteer- en verpakkingstechnologie
Om ook in de toekomst aan de grote vraag naar regionale wortelgroenten te kunnen voldoen, heeft de Gartenbauzentrale geïnvesteerd in een nieuwe wortelsorteerder. "We moesten onze efficiëntie, oftewel onze output, verhogen om onze klanten volledig te kunnen blijven bedienen. Daarnaast worden de sorteereisen van retailers steeds strenger. Op het gebied van verpakkingen neigt de markt naar minder folie of los, d.w.z. gourmetproducten. Ik zie biologische folies echter nog steeds als problematisch: ze zijn meestal niet geschikt voor machines en de consument gooit ze uiteindelijk in de verkeerde afvalbak."
© GBZ Main-Donau
Werner Hopf op bezoek bij de teler.
Moeilijk afzetjaar voor kasgroenten
Naast een grote variëteit aan vollegrondsgroenten worden er op de locatie Albertshofen ook kasgroenten geteeld. Vooral dit marktsegment werd geconfronteerd met aanzienlijk hogere operationele kosten als gevolg van de energiecrisis, bevestigt Hopf. De stemming is vooral somber onder komkommertelers. "Velen hebben laat geplant vanwege de energieprijzen en konden daardoor niet profiteren van de extreem hoge prijzen in maart. Daarna vielen de prijzen in een bodemloze put, omdat alle late gewassen massaal op de markt kwamen. Het is voor ons onbegrijpelijk waarom er met het fantastische Duitse marktaanbod vooral campagnes worden gevoerd met Nederlandse producten."
Volgens Hopf zullen de uitdagingen van dit jaar ons waarschijnlijk ook de komende jaren vergezellen. "De huidige grootste zorg van onze leden is de arbeidsmarkt: goede mensen zijn vaak moeilijker te krijgen, niet alleen omdat hun eisen aan werk- en leefomstandigheden permanent toenemen, maar ook omdat verschillende nationaliteiten niet gemengd kunnen worden. De stijgende minimumlonen zijn een constant onderwerp. Grote teeltbedrijven proberen dit tegen te gaan met moderne technologie, familiebedrijven kunnen zich deze investeringen financieel nauwelijks veroorloven en worden gedwongen het op te geven", vervolgt Hopf.
De Gartenbauzentrale levert zowel aan de Zuid-Duitse retail als aan afnemers op de groothandelsmarkt in München.
"Over het onderwerp waterrechten zijn we momenteel in gesprek met de verantwoordelijke autoriteiten en proberen we hen duidelijk te maken dat groenteteelt niet werkt zonder water en dat de sector - als het zo doorgaat - uiteindelijk naar het buitenland zal migreren. Helaas missen we hier de lobby, omdat Duitsland geen tuinbouwstaat is. Ik ben ervan overtuigd dat, vooral bij de glastuinbouwbedrijven, alleen de bedrijven met goedkope energie, zoals restwarmte van biogasinstallaties in de buurt, zullen overleven."
Voor meer informatie:Werner Hopf
Gartenbauzentrale Main-Donau eG
Bächinger Strasse 75
D-89423 Gundelfingen/ Do.
Tel.: +49 (0)9073 9503 10
werner.hopf@gbz-main-donau.de
www.albert-gundel.de