Het komkommeraanbod bestond deze week uit producten uit Duitsland, Nederland en België. Voor snackkomkommers waren er partijen beschikbaar uit Nederland, uit Duitse teelten en in beperkte mate uit Turkije. Volgens de BLE is de beschikbaarheid in beide segmenten gestegen.
Hoewel de belangstelling niet onwelwillend was, kon deze de verhoogde aanvoer over het algemeen niet bijbenen. In München liep de vraag naar binnenlandse komkommers aan het begin van de week sterk terug, wat logischerwijs leidde tot een aanzienlijke vermindering van de afzet.
Marktaandelen voor komkommers (l) en snackkomkommers.
De noteringen op de veilingen in de Benelux daalden eveneens als gevolg van het ruime aanbod. In de verslagweek werden de lagere inkoopprijzen doorgaans doorberekend aan de klanten, wat de dalende consumentenprijzen verklaarde.
In sommige gevallen leidde de prijsdaling tot een versnelling van de handel: handelaren slaagden erin hun voorraden sneller af te bouwen en overschotten te voorkomen. Alleen lokale snackkomkommers waren af en toe schaars, wat op sommige locaties zelfs resulteerde in lichte prijsstijgingen.
Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.
Appelen
De handel verliep over de hele linie rustig. Oudere binnenlandse partijen bleven domineren, voornamelijk aangevuld met Italiaanse en Franse partijen.
Peren
Zuid-Afrikaanse aanvoer domineerde: de relevantie van Forelle nam duidelijk toe, terwijl het belang van Rosemarie merkbaar afnam. Abate Fetel en Cheeky bleven een belangrijke rol spelen, terwijl Williams Christ marktaandeel verloor.
Druiven
Chileense import stond aan de top van het assortiment en won opnieuw aan belang. Het gunstige weer had de opslagmogelijkheden aanzienlijk verbeterd. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.
Aardbeien
Binnenlands fruit domineerde ten opzichte van Nederlands fruit. De kwaliteit van de artikelen was over het algemeen overtuigend: ondanks een toegenomen beschikbaarheid konden de handelaren hun eerdere aanbiedingen meestal handhaven.
Perziken en nectarines
Aan het begin van het seizoen vormden Spaanse partijen de basis van het aanbod. Het aanbod nam duidelijk toe en ook het assortiment werd groter. De vruchtgrootte was echter niet altijd overtuigend; te kleine kalibers zorgden nog niet voor een echte kooplust.
Abrikozen
De beschikbaarheid nam toe. Door de hogere temperaturen tegen het weekend verbeterden de opslagmogelijkheden. Hier en daar konden de handelaren dan ook prijsverhogingen doorvoeren.
Citroenen
Het aanbod van Spaanse Verna was vrij krap, waardoor de hoge prijzen van vorige week opnieuw konden worden gehandhaafd. Op sommige plaatsen stegen ze zelfs nog iets.
Bananen
De beschikbaarheid was over het algemeen in overeenstemming met de opslagmogelijkheden. Slechts hier en daar waren er afwijkingen. Toch veranderden de noteringen vaak.
Bloemkool
De vraag was vrij gunstig. Toch daalden de prijzen af en toe, omdat klanten in dit seizoen meer belangstelling hadden voor andere producten.
Sla
Bij ijsbergsla nam het belang van Spaanse producten aanzienlijk af: het seizoen liep ten einde en op sommige plaatsen verdween het product volledig uit de handel. Ook de kwaliteit was niet meer overal overtuigend, waardoor er hier en daar grote prijsverschillen ontstonden.
Tomaten
De leveringen uit België en Nederland domineerden duidelijk. Het warme weer zorgde voor een betere vraag. Toch konden prijsdalingen niet altijd worden voorkomen, omdat het aanbod te sterk was toegenomen.
Paprika
De beschikbaarheid nam over het algemeen toe en overtrof de opslagmogelijkheden. Dalende prijzen waren dus niet altijd te voorkomen.
Asperges
Het hoogtepunt van het seizoen lijkt voorbij: na Moederdag trad er duidelijk een zekere verzadiging van de vraag op en nam de opslagcapaciteit merkbaar af. De binnenlandse aanvoer bleef echter toenemen.
Bron: BLE