SharEaty gaat op jaarbasis 700.000 kilo voedsel redden bij groente- en fruittelers, voedselproducenten en distributiecentra. Die ambitie is onderdeel van het plan voor een voedselhub. “Voor grote leveranciers in de voedselketen is het doneren van twee pallets niet interessant als je 15 pallets groenten of fruit als overschot hebt staan. Dat wil je direct allemaal kwijt.”
SharEaty redt voedseloverschotten bij groenten- en fruittelers, voedselproducenten en distributiecentra en bezorgt deze aan sociale keukens in wijkcentra, daklozenopvang en basisscholen. Momenteel redt de stichting jaarlijks 2 ton voedsel. Maar de beperkte opslag- en koelcapaciteit speelt hen parten. Berend Maten, oprichter van SharEaty, legt uit: “Voor grote leveranciers in de voedselketen is het doneren van twee pallets niet interessant als je 15 pallets groenten of fruit overschot hebt staan. Dat wil je direct allemaal kwijt.”
Voedselhub
Naast meer opslag- en koelcapaciteit en de gedoneerde ingrediënten, deelt SharEaty straks ook kennis over voedselveiligheid met andere sociale voedselinitiatieven in de voedselhub. De gemeente Rotterdam steunt het initiatief en de zoektocht naar het pand is gestart. Volgens Maten, kartrekker van de voedselhub, is het binnen vier jaar mogelijk op jaarbasis 700.000 kilo voedsel te redden, 1 miljoen maaltijden te faciliteren en zo een extra uitstoot van 1,7 miljoen kilo CO2 te voorkomen.
Potentie in strijd tegen voedselverspilling
Toine Timmermans, Directeur Samen Tegen Voedselverspilling, benadrukt het potentieel: "Grote hoeveelheden overschotten ophalen bij boeren, telers en groothandels en een goede bestemming geven biedt kansen in de strijd tegen voedselverspilling. Een ruwe schatting is dat enkel in de agrarische sector 20% van de voedselverspilling in Nederland plaatsvindt. Er is in potentie meer dan genoeg voedsel beschikbaar, maar organiseer het maar eens dat vraag en aanbod bij elkaar komen, op een wendbare manier en zodat het voor iedereen interessant is.”
Voorbeelden van overschotten
Tijdens de Verspillingsvrije week van 11 tot 17 september - een initiatief van Samen Tegen Voedselverspilling - deelt SharEaty via de socials voorbeelden van overschotten die bij voedselproducenten en distributiecentra ontstaan. Daarnaast zoekt de stichting naar vrijwilligers, sponsoren en donateurs om hen te ondersteunen in het verwezenlijken van de voedselhub.
Impact op armoede
Alleen al in de stad Rotterdam leven 80.000 mensen in armoede. De vraag naar voedseloverschotten bij de 38 sociale voedselorganisaties waar SharEaty aan levert groeit. SharEaty werkt in het huidige pand al nauw samen met de productiekeuken van het Leger des Heils om grote hoeveelheden overschotten te verwerken in kant-en-klaarmaaltijden, zodat deze ingevroren langer houdbaar blijven.
Voor meer informatie:
SharEaty
010-8209776
info@shareaty.nl
www.shareaty.nl