Nu het Siciliaanse druivenseizoen halverwege is, namen we contact op met Salvatore Novello, een ondernemer gespecialiseerd in de teelt en afzet van deze fruitsoort. Het seizoen is in sommige opzichten afwijkend gebleken, vooral aan de teeltzijde. Zo liep de oogst ongeveer 2 weken vertraging op. De gebruikelijke kalender voorziet de eerste pluk in mei voor de vroege kasgewassen en eindigt in december met de late rassen.
Salvatore Novello
"De oogst op Sicilië schakelt nu over van de vroege op de middellate druivenrassen", legt Novello uit. "De opbrengst is tot nu toe minstens 30% lager dan vorig seizoen en deze trend zal zich waarschijnlijk in het tweede deel doorzetten. Vorig jaar was de oogst aanzienlijk, maar de kwaliteit was iets minder, terwijl dit jaar de planten wat rust hebben genomen na twee jaar droogte en hoge temperaturen. Bovendien hebben sommige percelen, vooral de niet overdekte druivengaarden, last van valse meeldauw door de regen in mei en juni. Ook dit draagt bij aan de opbrengstdaling."
"De markt had in de eerste fase te lijden onder een beoordelingsfout van sommige telers, die te veel product te vroeg oogstten en dus de waarde van de druiven deden zakken. Vervolgens, toen duidelijk werd dat er minder fruit beschikbaar was, kwam er weer evenwicht op de markt en in de prijs. De prijzen zijn zelfs veel beter dan vorig seizoen, toen vaak niet eens de teeltkosten werden gedekt. Nu volgt de gemiddelde telersprijs de constante stijging van de teeltkosten en bereikt hij een niveau van € 1,00/1,10 per kilo of zelfs iets meer."
"De vraag is tot nu toe eerder bescheiden geweest", vervolgt Novello. "Gelukkig wordt die tendens gecompenseerd door het gebrek aan product, waardoor de prijzen in evenwicht zijn gebleven. De vraag en de consumptie zouden iets kunnen verbeteren, maar er wordt toch vooral verwacht dat de markt niet veel wijzigingen meer ondergaat in de rest van het seizoen, gezien ook van de late rassen minder volumes zullen worden geoogst. Bovendien hebben we nauwelijks last van concurrentie, omdat het weer in andere teeltgebieden niet veel beter is, al lijken wij de enigen die twee weken vertraging hebben opgelopen. Ook in de herfst zullen we normaal gezien niet te veel concurrentie hebben van het zuidelijk halfrond. En dus zullen we het nog moeilijk krijgen om tot het einde van het jaar op de markt aanwezig te zijn."
"Anderzijds moet je altijd voorzichtig zijn met voorspellingen", benadrukt de expert. "In de toekomst zullen we echter moeten nadenken hoe we de teelt aan de consumptie aan kunnen passen. Het dient tot niets als je veel product hebt dat je niet kwijt kan. Misschien moeten we minder volumes op de markt brengen, maar wel van uitstekende kwaliteit. Helaas bestaan daar geen richtlijnen voor, er is zelfs geen teelt- of rassenregister dat als referentiepunt kan dienen voor de sector."
"Binnenkort breekt het seizoen van de middellate rassen aan, met de Italia druif en enkele pitloze rassen volgende week. De pitloze druiven halen dit jaar overigens geen betere prijzen dan de traditionele rassen. Dit bewijst maar weer dat wanneer de kwaliteit goed is en er geen overaanbod is, het verschil in prijs kleiner wordt. Het is duidelijk dat het proces van rassendiversificatie is ingezet en ook onomkeerbaar is, omwille van verschillende redenen, maar we moeten goed overdacht te werk gaan, met aandacht voor factoren als beschikbare hoeveelheden, oogstperiodes, teeltmethoden en rassenkeuze, van zowel druiven met pit als zonder pit", besluit Salvatore Novello.
Voor meer informatie:
Novello & C. Srl
Mazzarrone (CT) - Italië
https://www.novelloec.com/