Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Akorn Technology

100% natuurlijke coatings verlengen houdbaarheid fruit

In de afgelopen jaren hebben technologieën voor het verlengen van de houdbaarheid een sterke groei doorgemaakt. Veel bedrijven zagen er immers een kans in om de voedselverspilling, een actueel onderwerp, mee aan te pakken. "De groente- en fruitsector richt zich steeds meer op het tackelen van voedselverspilling en we zagen daarom een toename van de interesse in oplossingen voor het verlengen van de houdbaarheid na de oogst", zegt Anthony Zografos van Akorn Technology, een bedrijf dat werd opgericht in 2019. Door veranderende levensstijlen en een toegenomen gezondheidsbewustzijn raken consumenten geïnteresseerd in oplossingen die niet afhankelijk zijn van chemische of op aardolie gebaseerde ingrediënten. "We hebben een 100% natuurlijke, effectieve en betaalbare coating ontworpen", vertelt Zografos.

Het houdbaarheidsverlengingsproduct van Akorn is een coating die drie actieve ingrediënten bevat in plaats van één. Deze ingrediënten kunnen onafhankelijk worden gecontroleerd om voor elk gewas en elke toepassing een oplossing te bieden. De Akorn Natural™ coatings bevatten:

  • Een plantaardig eiwit om de rijpingssnelheid te beheersen.
  • Een plantenwas om vochtverlies tegen te gaan.
  • Een plantaardige olie om de kleurontwikkeling te controleren.

Peer met een coating van Akorn versus ongecoate peer

Grote doorbraak
"De fundamentele doorbraak was het functionaliseren van een maïseiwit dat al lang bekend staat als een uitstekende inkapselende film. Dit is om twee redenen belangrijk", aldus Zografos. "Allereerst helpt ons eiwit de ademhaling van het product te reguleren. Uit ons klantonderzoek blijkt dat waterverlies op zijn best een secundaire zorg is voor telers en verladers. Een peer met minder waterverlies kan nog steeds melig, verrot, overrijp zijn of een onaantrekkelijke kleur hebben. Het verminderen van waterverlies op een product dat een van deze gebreken bevat, leidt niet tot een toename van de verkoop."

Ten tweede maakt de inkapselende film in Akorn Natural™-coatings de toevoeging mogelijk van 100% natuurlijke wassen, oliën of andere functionele ingrediënten die nodig zijn voor een specifieke fruitsoort. "Wij leveren wat in de literatuur een samengestelde multifunctionele coating wordt genoemd. In het verleden werden daarvoor meerdere lagen aangebracht. Wij kunnen het in één keer aanbrengen. Het is een grote doorbraak in eetbare coatings."

Betaalbaar
Het aanbrengen van de coatings van Akorn is vergelijkbaar met conventionele was en is effectief op de meeste fruitsoorten die door een verpakkingslijn lopen. "Dit gaat van appelen en peren tot steenfruit en tropisch fruit als mango's en avocado's. We hebben ook succes gehad met ananas en citrus. Bovendien zijn de eerste resultaten bij kiwi's veelbelovend", legt Xander Shapiro van Akorn uit. De watergedragen coating wordt bij voorkeur aangebracht met een eenvoudige sproeibalk en rolborstelsysteem.

"De verbetering kan gemakkelijk aan een bestaande lijn worden toegevoegd en ze is betaalbaar." Het product kan ook effectief zijn via een drenkende toepassing, zolang het gecoate fruit volledig kan drogen voordat het wordt verpakt. Klanten vragen vaak naar het aanbrengen van de coating op zachtfruit zoals aardbeien en frambozen. "Onze coating op waterbasis wordt echter op het fruit gespoten en moet daarna drogen. Aangezien zachtfruit grotendeels op het veld wordt verpakt en zelden door een was- en droogsysteem wordt gehaald, geven verladers er de voorkeur aan geen water toe te voegen vanwege de bederfelijkheid en kwetsbaarheid van zachtfruit", aldus Shapiro.

Akorn is plug-and-play op bestaande waxsystemen

Wereldwijde beschikbaarheid
De coatings van Akorn zijn overal verkrijgbaar. Omdat ze geen GGO's bevatten, of iets vreemds dat een lang regelgevingsproces vereist, kunnen de coatings over de hele wereld worden verkocht. "Al onze ingrediënten zijn 100% natuurlijk, plantaardig en vaak upcycled. Door Akorn Natural™-coating te drinken, heb ik mijn klanten laten zien dat het een veilig product is, omdat het in wezen is gemaakt van voedsel", voegt Shapiro eraan toe.

Een mangoverpakker in Afrika meldt dat hij de verliezen in de koelopslag met bijna 50% heeft kunnen verminderen. "Door de mango's in de koeling te bewaren, verloopt het seizoen vlotter en kunnen we de incidentele haperingen in de wereldwijde toeleveringsketens opvangen", legt Shapiro uit. "De cijfers spreken voor zich als de helft van de mango's die vroeger op het veld werden gegooid, nu verkoopbaar zijn."

Dit heeft een gunstig effect op lokale gemeenschappen, aangezien het de inkomsten verdubbelt en klanten in staat stelt efficiënter en winstgevender te werken. Daarnaast helpt het hun importeurs en retailklanten de consument zo goed mogelijk van dienst te zijn. "We horen heel regelmatig van onze klanten dat ze tevreden zijn met de resultaten van het gebruik van Akorn."


Voor meer informatie:
Xander Shapiro
Akorn Technology
Tel: +1 415 793 4995 (VS)
[email protected]
www.akorn.tech

Publicatiedatum: