"Groentenspecialist zijn is een ambacht"

Sinds 2021 is Saveurs Commerce betrokken bij een initiatief om erkenning te krijgen voor het vak van groenteboer en het als beroep toe te voegen aan de lijst van beroepen die in aanmerking komen voor een ambachtelijke status. "In Frankrijk zijn er al veel horeca-beroepen als zodanig erkend. De laatste jaren heeft het vak van de groentespecialist zich sterk ontwikkeld en is er een breed aanbod aan zowel reeds bereide groenten als vers gesneden groenten en groente- en fruitmanden, dat het net zo goed op deze lijst thuishoort als de andere", vertelt algemeen vertegenwoordiger van Saveurs Commerce Sandrine Choux.Erkenning geeft een belangrijke meerwaarde. "Op dit moment is de grootste uitdaging in onze aanpak het ervoor zorgen dat jongeren zich (ook) voor ons vak gaan interesseren. Met het benadrukken van het feit dat het vak een ambacht is en dit ook echt laten zien, denken we hen zeker te kunnen bereiken. We willen jongeren laten zien dat het vak van groenteboer er in werkelijkheid heel anders uitziet dan de vooroordelen die erover bestaan doen vermoeden. Groentespecialist zijn is geen zwaar, eentonig beroep waarvoor je zowat elke dag 's morgens vroeg op moet staan, maar een ambachtelijk, boeiend beroep. Het bereiden van bijvoorbeeld buffetten, fruitspiesjes en/of aperitiefschotels is net zo waardevol als het maken van kaasschotels en taarten."

Met het oog op het krijgen van erkenning van groenteboeren die groenten en fruit bereiden als ambachtslieden, heeft Saveurs Commerce allereerst een brief geschreven aan Alain Griset, de Franse minister van Midden- en Kleinbedrijf. Voordat de minister over de inhoud van de brief een besluit nam, heeft hij diverse groenteboeren gevraagd om een enquête in te vullen.
Aan de hand van de gegeven antwoorden werd het voor de minister duidelijk wat de mening van groenteboeren was omtrent de kwestie. De 4.000 groenteboeren die de enquête uiteindelijk hebben ingevuld, waren er erg blij mee - een bewijs dat er veel belangstelling voor de kwestie is.

Vervolgens heeft Sandrine Choux vorige week een presentatie gegeven aan de algemene directie van Saveurs Commerce. "De vergadering die daarop volgde is goed verlopen en we hopen daarom ook binnenkort een positief antwoord te krijgen. Als dit het geval is, kan het dossier worden voorgelegd aan de Raad van State, met als doel om het decreet te wijzigen, zodat het beroep van groenteboer daadwerkelijk aan de lijst van beroepen die in aanmerking komen voor een ambachtelijke status, kan worden toegevoegd.

"Groenten en fruit zijn tegenwoordig helemaal in. Ze zijn goed voor de gezondheid en de verwerking ervan in andere producten is een manier om voedselverspilling tegen te gaan. We hebben er dus alle vertrouwen in dat onze aanpak succesvol zal zijn, en hopen tegen Kerst goed nieuws te krijgen."

Voor meer informatie:
Marie Daniel
Saveurs Commerce
mariedaniel@saveurs-commerce.fr
www.saveurs-commerce.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.