Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De regen is een zegen, maar baart steenfruit-, citrus- en groentelers in Valencia ook zorgen

De Spaanse oostkust, met name de regio Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap, ziet momenteel bakken regen uit de hemel vallen na maanden van extreme droogte. Ondanks overstromingen in enkele dorpen, waarderen de telersorganisaties van beide gewesten de regen van de afgelopen dagen over het algemeen als positief voor de tuinbouw, al is daarmee het gebrek aan water niet eensklaps opgelost. 

Volgens de verantwoordelijke van het Klimatologisch Laboratorium van de Universiteit van Alicante, professor Jorge Olcina, verplaatst onweer in de lente minder water en energie dan in september en oktober omdat de Middellandse Zee minder warm is. 

Met uitzondering van Casas Navarro, waar 51 mm water is gevallen, Cieza, met 52 mm, en de streek rond Canteras, met 90-95 mm, wordt verwacht dat de regen in de regio Murcia de gewassen ten goede zal komen en zal bijdragen aan de verbetering van de bodem, zo stelt Upa, een vereniging van kleinschalige telers.

De verwachting is dat de regens de rest van de week aanhouden en dat ze geen ernstige schade zullen aanrichten, maar zullen helpen de velden te irrigeren en de waterreservoirs te vullen.

In de Valenciaanse Gemeenschap beschouwen telersverenigingen Ava-Asaja en de UniĆ³ de Llauradors de regen ook als langverwacht en gunstig. "Toch hebben we al de eerste schade opgemeten bij enkele teeltbedrijven en zijn we bezorgd dat het onweer te lang duurt. Want te veel water en te weinig zon kunnen problemen veroorzaken bij steenfruit, groenten, citrus en druiven."

"De telers waren dit seizoen al drie maanden eerder begonnen met irrigeren en hebben ondertussen al 40% meer water verbruikt door de droogte. De regens laten nu toe te besparen op irrigatie en ze verlichten ook de teeltkosten, vullen waterreservoirs en watervoerende lagen aan en maken de bomen schoon. Maar in gebieden waar in korte tijd overmatig veel water is gevallen, vooral in de centrale regio's en nabij rivierbeddingen, zijn er percelen ondergelopen, zijn er aardverschuivingen geweest en is er schade aan land- en tuinbouwinfrastructuur."

De storm heeft de oogst van steenfruit (perzik, nectarine, pruim, abrikoos, enz.) en groenten (ui, aardappel, artisjok, broccoli, enz.) onderbroken. "Voor groenten en fruit die op het punt stonden geoogst te worden voorzien we verliezen door barsten in de schil, rot en schimmel. En als het nog meerdere dagen zonder ophouden blijft regenen, zouden er problemen kunnen ontstaan bij de vruchtzetting van citrus, net zoals vorig voorjaar is gebeurd."

Publicatiedatum: