Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maggie Bezart-Hall van La Bonanza (Mexico)

"Onze avocado's worden op bestelling geoogst en direct verzonden"

Mei is een overgangsmaand voor avocado's in Mexico. Het Marzena seizoen – een van de vier oogstperiodes in de Mexicaanse avocadoteelt – vindt dan plaats op de hoger gelegen gebieden van 2.000 tot 2.300 meter. "We hebben geïnvesteerd in hooggelegen boomgaarden om Hass avocado's van de beste kwaliteit te kunnen leveren tijdens de zomermaanden", zegt Gabriel Villaseñor, eigenaar en CEO van La Bonanza Avocados.

"Deze nieuwe boomgaarden presteren even goed als de percelen bestemd voor het Normal seizoen, een tweede oogstperiode in de Mexicaanse avocadoteelt", legt hij uit. Het bedrijf verwacht deze zomer mooie volumes. "De bomen dragen dit jaar veel fruit dankzij een uitstekend regenseizoen", zegt Maggie Bezart-Hall van La Bonanza. Momenteel is de beschikbaarheid van de kleine maten 60/70 eerder beperkt (24% van het totaal), terwijl er veel vraag is naar maat 48 (26%) en 40-32 (18%). Maat 84 is goed voor 10% van de totale oogst in de staat Michoacán.

Jaime Padilla in een hooggelegen boomgaard

Hoog droge stofgehalte
Deze tijd van het jaar is het droge stofgehalte zeer hoog. "Dit vereist een hoge mate van expertise op het gebied van rijping, want we moeten ervoor zorgen dat de klanten het fruit met de gewenste kwaliteit ontvangen zodat ze nog voldoende tijd hebben om het te verkopen", aldus Bezart-Hall. "Hierin blinken we uit. We oogsten op bestelling en verzenden het product onmiddellijk." De klanten ontvangen het fruit binnen enkele dagen na de oogst. 

"Onze klanten in Texas ontvangen het fruit binnen vier tot vijf dagen, terwijl het zeven tot acht dagen duurt voordat het aan de oostkust arriveert. Dit is cruciaal voor de kwaliteit, vooral aan het einde van de oogstperiode." Ongeveer 98% van de klasse I en II avocado's van La Bonanza worden verscheept naar de Verenigde Staten en van kust tot kust verdeeld via het importkantoor van het bedrijf in Mission (Texas). Bovendien worden in de verwerkingsfabriek van het bedrijf ook alle andere kwaliteiten benut, waardoor wordt voorkomen dat product wordt verspild. Guacamole, pulp, puree en andere avocadoproducten worden verladen naar de VS, Canada, China, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Israël, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, België en Duitsland. "Onze unieke smaken zijn goed bekend in Europa, waarbij het Santa Fe recept de meest populaire smaak is."

Logistiek
De logistiek vormt zeker een uitdaging. "We hebben veel veranderingen en aanpassingen moeten doorvoeren als gevolg van onze groupage ladingen", zegt Luis Aguilar, verantwoordelijke voor Magazijn en Transport. "Het is moeilijk om vervoerders te vinden die kunnen voldoen aan de eisen van onze klanten wat leverdata en kwaliteitseisen betreft. Veel vervoerders beweren dat ze groupage aanbieden, maar dat blijkt niet altijd waar te zijn. Voor volle trucks zijn er enige prijsverlagingen geweest, maar toch ook niet heel veel sinds de pandemie. Het gebrek aan chauffeurs is een groot probleem geweest, maar daar begint nu toch verandering in te komen. Beetje bij beetje gaan we terug naar pre-pandemische niveaus wat vrachtcapaciteit betreft", zegt Aguilar. De dieselprijzen zijn echter niet gedaald vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Prijsniveau 
Door de toegenomen beschikbaarheid van Mexicaanse avocado's zijn er aanzienlijke prijswijzigingen opgetreden ten opzichte van vorig jaar. "Maar aangezien Mexico en Californië de belangrijkste spelers zijn totdat Peru op de markt komt met aanzienlijke volumes, wordt verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen", aldus Bezart-Hall. "De prijzen zullen bij lange na niet in de buurt komen van het niveau van vorig jaar, maar zullen wel stijgen tot het begin van het Loca-seizoen in juli (een derde oogstperiode naast het Marzena en Normal seizoen; de vierde oogstperiode heet Aventajada)." Importeurs kopen van duizenden individuele telers, die de ‘Mostly Market’ in de VS maar moeilijk begrijpen. Op dit moment kunnen ze zowel op de binnenlandse markt als op de Zuid-Amerikaanse markt hun product kwijt voor prijzen vergelijkbaar met de Amerikaanse markt. "We zijn trots op onze kwaliteit, maar om fruit van hoge kwaliteit te blijven leveren, zijn onderhandelingen nodig om een hogere prijs te krijgen." 

Nieuw lid in het team
Onlangs voegde Jaime Padilla zich bij het verkoopteam van La Bonanza. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in de avocadosector. "Ik ben erg blij om deel uit te maken van La Bonanza USA. Ik ben net terug van ons hoofdkantoor in Uruapan, Mexico. Het was een geweldige ervaring om te zien hoe het fruit in onze boomgaarden groeit en daarna wordt verwerkt, inclusief onze guacamole en pulpproducten. Ik ben zo trots om hier te zijn!" Je kunt Jaime welkom heten op [email protected].

Voor meer informatie:
Maggie Bezart-Hall
La Bonanza Avocados
[email protected]
www.labonanzaavocados.com

Publicatiedatum: