Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw hevige regen en zelfs hagel in Italiaanse Emilia Romagna

Op vrijdag 12 mei werden grote delen van Emilia Romagna opnieuw opgeschrikt door overvloedige regenval. En alsof dat nog niet genoeg was, trof ook hagel de streek van Bologna, Forlì en Cesena, met schade aan groenten en fruitbomen die niet door netten zijn beschermd. 

Schade veroorzaakt door hagel in Carpinello, in de provincie Forlì-Cesena. Foto Gianmarco Venturi

"Het houdt maar niet op: gisteren vorst en overstromingen, vandaag hagel en wie weet wat er morgen gebeurt", zegt Guglielmo Garagnani, voorzitter van Confagricoltura Bologna. "We hebben er alle vertrouwen in dat de telers zich op tijd hebben verzekerd, maar een eerste inspectie op de velden leert ons dat de situatie ernstig is. Deze zoveelste tegenslag op klimatologisch vlak toont dat de telers geen zekerheden meer hebben: het heden is moeilijk en de toekomst staat vol vraagtekens. Sommige telers zijn hele oogsten kwijtgeraakt, terwijl anderen met de overstroming van vorige week zelfs geen huis meer hebben om in te wonen." 

Hagelbui in Bagnolo di Forlì. Foto van Carlotta Piersantelli voor Meteo-Pedemontana Forlivese

De rampzalige overstroming van 3-4 mei veroorzaakte grote schade in Romagna: honderden aardverschuivingen in de heuvels rond Ravenna en Forlì-Cesena en overstromingen in de vlakten rond Ravenna hebben de toegang tot bedrijven geblokkeerd, wegen onderbroken of vernield, gewassen weggevaagd, huizen en schuren blank gezet en voertuigen, voorwerpen, boomgaarden en druivengaarden meegesleurd.

De situatie is dramatisch. "De opeenvolging van uitzonderlijke gebeurtenissen van de afgelopen jaren – droogte, hagelbuien, laattijdige vorst en overstromingen – brengt de tuinbouw en daarvan afhankelijke sectoren in gevaar", zegt Danilo Misirocchi, voorzitter van Cia Romagna.

De branchevereniging geeft aan dat door deze buitengewone situatie dringend fondsen van de overheid nodig zijn ter compensatie van de schade en om de nodige interventies te starten voor de heropbouw van infrastructuur voor mensen, gemeenschappen en bedrijven. Misirocchi herhaalt ook de noodzaak van bureaucratische vereenvoudiging, omdat het buitensporige aantal stappen voor hulpaanvragen vaak leidt tot vertragingen of het blokkeren van de noodzakelijke interventies.

Cia Romagna benadrukt vervolgens dat het schoonmaken van de rivierbeddingen moet worden uitgevoerd volgens de aanwijzingen van technici en niet volgens ideologische/ecologische richtlijnen. "Rivierbeddingen dienen om het water door te laten. De milieuschade van een overstroming is exponentieel veel groter dan de eventuele schade veroorzaakt door het schoonmaken van de rivierbeddingen", besluit Misirocchi.