Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aguacatec La Victoria

"Kenia steeds belangrijker op avocadomarkt"

"Aangezien het avocadoseizoen dit jaar korter dan normaal is geweest in het hele Middellandse Zeegebied en in Spanje in het bijzonder, is de exportmarkt momenteel erg actief", zegt Francisco de la Torre van het in Malaga gevestigde bedrijf Aguacatec La Victoria. "Het aanbod komt niet alleen uit traditionele Latijns-Amerikaanse landen, zoals Mexico, maar ook van een land dat elk jaar sterker aanwezig is op de markt: Kenia."

Het avocado-areaal in Kenia is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, wat voor een opmerkelijke toename van de opbrengst zal zorgen wanneer de boomgaarden in volle productie komen. Tussen 2016 en 2021 is het areaal er gestegen van 10.300 hectare naar bijna 26.000 hectare, en ook de cijfers voor 2022 zullen, eens officieel bekendgemaakt, een nieuwe stijging laten zien.

"Nog niet zo lang geleden was het een teeltland waar je zelf de prijs moest opvragen, maar nu hebben zij het initiatief genomen en zijn zij degenen die met de prijsoffertes komen. Bovendien hebben ze een tandje bijgezet op rassenniveau, want ze focussen zich nu op Hass avocado’s, en ze hebben het voordeel dat de orografie van het land hen in staat stelt het hele jaar door avocado's te telen."

"Ook Tanzania en Ethiopië winnen aan kracht met hun avocado’s op de Europese markt. Het probleem dat ze nog moeten oplossen is het transport, want het is een lange reis per boot en voorlopig laden ze hun fruit in het vliegtuig."

"Mexico zal doorgaan tot de maand mei, net wanneer Peru goed op gang komt en het Spaanse seizoen normaal gezien wordt afgerond. Maar in Spanje is het meeste fruit dit jaar onderhand al geplukt in de maand februari", vertelt Francisco. "De temperaturen van de herfst en een deel van de winter waren te warm, waardoor het fruit vroeger rijp is geworden. Bovendien is de opbrengst lager uitgevallen door het gebrek aan water."

Hoewel het nog wachten is op definitieve cijfers, zal de opbrengstdaling in de dubbele cijfers lopen. Experts ramen het verlies op zo’n 40%. Er is overigens al bezorgdheid voor volgend seizoen, aangezien het ook de voorbije maand niet genoeg heeft geregend, terwijl de bomen al in volle bloei staan.

Watertekort
"Helaas blijven we nog steeds zitten met hetzelfde waterprobleem. We bevinden ons in een zeer duidelijke droogtesituatie die niet alleen de subtropische gewassen treft, maar ook de land- en tuinbouw in het algemeen", vertelt Francisco. "Ik heb altijd gezegd dat de teelt van tropische gewassen niet de schuld is van het gebrek aan water in La Axarquía. De schuld ligt bij het gebrek aan infrastructuur – en dat is de taak van de overheid – om water te leveren aan een sector die niets anders dan werkgelegenheid en welvaart heeft gebracht naar deze regio."

"Wanneer de aansluitingen om teruggewonnen water naar dit gebied te brengen over twee maand klaar zullen zijn, zal er geen tekort aan water meer zijn. De verliezen zouden ook dit jaar minder groot zijn geweest als de werken eerder waren opgestart, zoals we al jaren vroegen met de sector."

"Vaak worden belangrijke beslissingen pas genomen als het probleem nijpend wordt. Maar in dit geval kan het eigenlijk al te laat zijn voor veel telers. En het aanbod van Peru, Mexico, Marokko en Kenia zal toenemen als we niet in staat zijn onze avocado’s te verdedigen op de markt."

"Maandag hadden we een bijeenkomst in de grootste irrigatiegemeenschap van La Axarquía. We bespraken er hoe we de lente en de zomer tegemoet zullen gaan, want er wordt weinig regen verwacht. Ik hoop dat de juiste maatregelen worden getroffen om alle mogelijke waterbronnen te kunnen benutten. Alleen zo zal de oogst van 2023/24 niet in gevaar komen en kunnen we al vanaf november/december, te beginnen met het Fuerte ras, een beter seizoen draaien. We verwachten immers een grote oogst van dit ras want het wordt een on-year. De maatregelen die nu worden genomen, zullen bepalend zijn voor de oogst van Hass avocado's in 2024", besluit Francisco de la Torre. 

Voor meer informatie:
Aguacatec La Victoria
Tel: +34 630 494 517 (Spanje)
[email protected]
https://aguacateclavictoria.com

Publicatiedatum: