Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerry Li, Vision Fresh:

"Ook het tweede kwartaal zal de gembermarkt uitdagend zijn"

Tholen - De gembermarkt heeft dit jaar te maken met grote tekorten. "De aanvoer van de Chinese oogst is 40-50% lager dan vorig jaar. Daarnaast zijn er veel speculanten op de markt actief, wat heeft gezorgd voor een verdubbeling van de prijs", vertelt Gerry Li van Vision Fresh uit Poeldijk. "Het prijsniveau van de Chinese gember ligt momenteel op een niveau rond de 43-45 euro. Brazilië zit nu aan het einde van het seizoen en die prijzen liggen tussen de 43 en 45 euro waarbij de nieuwe oogst in juni weer beschikbaar zal zijn, terwijl er voor de gember uit Peru ook 41-43 euro wordt betaald. Biologische gember is al helemaal nauwelijks beschikbaar."

Volgens de sales manager moesten klanten in eerste instantie wel wennen aan de hoge prijzen, maar werden de torenhoge prijzen op een duur vanzelf geaccepteerd. "Iedereen heeft met dezelfde situatie te maken. Door de hoge kosten zijn de marges echt maar heel beperkt. Vorig jaar hebben we een goed jaar gehad, maar dit jaar is de markt lastig. Ook voor het tweede kwartaal verwacht ik nog een uitdagende markt. Er is gewoon minder gember beschikbaar wereldwijd. Wel is de consumptie van gember richting de zomer ook een stuk lager. Het is nu eenmaal geen saladegroente. De piek in de vraag ligt bij gember echt in de winterperiode. Met name de vraag naar verse gember voor in de thee is in de winterperiode groot."

Maakte Vision Fresh in het verleden volop furore met knoflook, pomelo's, kastanjes en nashi-peren naast de gember, tegenwoordig gaat de aandacht vol op de gember. Voor de verpakkingen - een speciale divisie - huurt het bedrijf vanaf dit jaar ook een andere locatie op het ABC-terrein in Poeldijk. "Klanten weten ons specialisme in gember te waarderen. Jaarlijks importeren we meer dan 20.000 ton gember naar Nederland. We zijn al twaalf jaar in Nederland actief en hebben met ons verpakkingsbedrijf Rida Trade alle mogelijkheden om de Europese retail- en groothandelsklanten van gember in alle verpakkingen te voorzien."

Dankzij onze partners hadden we ook gedurende de lastige situatie van de afgelopen maanden een stabiele aanvoer van onze partners", vertelt Gerry. Op jaarbasis komt zo'n 60% van het gemberaanbod van Vision Fresh uit China, maar het aanbod wordt aangevuld met gember uit Peru, Brazilië, Costa Rica en Guatemala. De zeevrachttarieven vanuit China zijn gelukkig weer genormaliseerd naar een pre-coronaniveau, maar vanuit Zuid-Amerika zijn de prijzen voor transport nog torenhoog. Vanuit China betaal je nu 1.700 tot 2.000 dollar voor een container, maar vanuit Brazilië is dit 4.000 dollar en vanuit Peru zelfs 6.000 dollar", rekent Gerry voor. 

Het is voor Vision Fresh geen reden om in Nederland of elders in Europa een proef met gemberteelt op te starten. "Gezien onze kennis van de gember zou het een mogelijkheid zijn, maar in mijn optiek zijn de kosten hiervan veel te hoog. De lokale producties nemen wel toe, maar ik verwacht dat dit altijd een kleine markt zal blijven. Ik zie de teelt eerder toenemen in Zuid-Amerika en Afrika", aldus Gerry. Een nieuwe ontwikkeling is dat Rida Trade de gember binnenkort ook van laserbranding kan voorzien. "Binnenkort wordt de machine geïnstalleerd. De markt hiervoor is niet zo groot, maar het is een leuke aanvulling op het assortiment voor specifieke klanten."

Voor meer informatie:
Gerry Li
Vision Fresh
ABC Westland 668
2685 DH Poeldijk
Tel: +31 174700205
Mob: +31 (0)6 40215300
[email protected] 
www.visionfresh.nl