Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Suikermaïs met de smaak van appel en watermeloen

Een paar decennia geleden was maïs in Oekraïne gewoon voer, dat gedurende enkele uren gekookt moest worden. Later verscheen suikermaïs. Daarvoor volstond een kooktijd van 10 à 20 minuten. Tegenwoordig heeft veredelaar Mnagor suikermaïs gecreëerd met verschillende fruitsmaken.

Zo is maïs met de smaak van watermeloen reeds een feit. Het vruchtvlees van watermeloen bestaat voor 93% uit water en voor ongeveer 4-6% uit suikers: glucose, fructose en sucrose. In suikermaïs bevatten de korrels ongeveer 74-76% water en 22-23% goed oplosbare suikers. Daarnaast bevatten ze ook waardevolle micro-elementen zoals selenium, chroom, zink, koper, nikkel en ijzer.

"Veel mensen zeggen dat onze nieuwe rassen naar appel smaken. Maar ieders smaakreceptoren zijn uniek, dus die perceptie kan wel wat variëren", zegt Mykhailo Nahorniak, directeur van Mnagor.

"Toen we de startup oprichtten, verklaarden we open te staan voor samenwerking. Met alle bekende Oekraïense en Europese veredelingscentra hebben we rassen en lijnen uitgewisseld voor rassenonderzoek. We hebben gewerkt aan nieuwe genetica van vroege en middellate suikermaïs voor verschillende teelgebieden en vegetatieve periodes. Daarnaast hebben onze nieuwe rassen een hogere opbrengst en weerstand tegen stressvolle omstandigheden, waardoor de teeltkosten dalen."

De volgende suikermaïsrassen met nieuwe smaken zijn verschenen:

  • Fiona is de lekkerste van de vroege rassen op de Oekraïense markt.
  • Jamala is eerder een middellaat ras. Het bestuift goed, zelfs in moeilijke omstandigheden.
  • Iowa heeft een iets langere groeiperiode en een iets andere fruitsmaak.

De nieuwe rassen van Mnagor kunnen de perceptie van Oekraïense suikermaïs veranderen. De vorm van de kolf en de korrels wordt zeer gewaardeerd en de maïs is verrassend van smaak. De korrels zijn sappig en zacht. De maïs kan zo worden gegeten, maar ook het product in conserven is lekker. Zowel de korrels als hele kolven kunnen worden ingevroren, zelfs zonder te blancheren.

Bron: seeds.org.ua 

Publicatiedatum: