Tot voor kort teelden ze in Gujarat (India) vooral kesar-, alphanso- en langra-mangorassen. Nu heeft de Landbouwuniversiteit van Anand een nieuw mangoras veredeld, de Gujarat mango 1 of Anand rasraj, die volgens veredelaars een hoge opbrengst heeft en van betere kwaliteit is.
Deze mango heeft het potentieel om een gelijkwaardige of zelfs een betere marktpositie te verwerven dan kesar vanwege de smaak, de vruchtgrootte en de opbrengst van deze nieuwe variëteit, aldus de wetenschappers.
"De Anand rasraj of Gujarat 1 mango, die door ons is ontwikkeld en onlangs is vrijgegeven, heeft het potentieel om aan de vraag van mangotelers en consumenten te voldoen," zei vice-kanselier K.B. Kathiria.
"Tegenwoordig is de voorkeur van de consument vooral gebaseerd op kwaliteit, smaak en houdbaarheid van het fruit. Hoewel langra een zeer goed ras is, is het minder lang houdbaar, terwijl kesar vanwege zijn kwaliteit en smaak zeer gewild is op zowel de lokale als de buitenlandse markt," zei veredelaar M.J. Patel.