Bouw van productiefaciliteit gestart

3D-foodprinten op industriële schaal komt in zicht

Gastronology 3D Food Works heeft zich ten doel gesteld om o.a. een assortiment aan groente- en aardappelproducten te ontwikkelen en te produceren op basis van de techniek van 3D-foodprinting. In eerste instantie zal dit gedaan worden voor de doelgroep dysfagie (mensen met kauw- en slikproblemen), die hun dagelijkse maaltijd nog steeds veelal uit de blender krijgen. De techniek van 3D-foodprinting maakt het mogelijk om voeding te produceren in haar oorspronkelijke vorm, met verse grondstoffen, met behoud van de natuurlijke geur en smaak, maar eetbaar met een lepel. Onder de merknaam Dysphalicious zullen de 3D-geprinte producten vriesvers worden uitgeleverd die door de gebruiker alleen nog maar hoeven te worden opgewarmd. 


Peter Nieuwkerk en Peter Nieuwkerk en Eugène Swalen. Klik hier voor een eerder artikel

Eerste range recepturen van zeven producten zijn gereed 
Het eerste assortiment zal bestaan uit 3D-geprinte wortel, broccoli, haricot verts, bloemkool, doperwten, rode biet en zoete aardappel. Deze recepturen zijn in de afgelopen vier jaar volledig doorontwikkeld in samenwerking met diverse zorginstellingen. Het doel was en is een veilig product zonder stukjes te produceren, vormvast ook na het opwarmen, zonder velvorming en gemakkelijk te slikken. De genoemde zeven recepturen, ontwikkeld door SVH meesterkok Eugène Swalen, zijn inmiddels gereed.  

Gastronology heeft Budelfood geselecteerd als preferred productie partner die in opdracht van Gastronology het industrieel 3D-foodprinten zal gaan uitvoeren. Budelfood behoort tot de innovatieve Budelpack Groep die sinds 1971 in opdracht van multinationals voedingsmiddelen van uiteenlopende soort verpakt. 

In december 2022 is in Poortvliet (Nederland) gestart met de bouw van een speciale ‘3D-foodprint’ productielocatie. Het productieproces zal bestaan uit vijf processtappen: processing (puree-productie), 3D-foodprinting op industriële schaal in een geconditioneerde ruimte van maximaal 6 graden Celsius, een shockfreeze proces, verpakken in een eveneens geconditioneerde ruimte en diepvriesopslag (-20 graden Celsius). Voedselveilig produceren vormt in al deze stappen het uitgangspunt. Daarom zal de complete installatie worden voorzien van een state-of-the-art Clean-In-Place systeem (CIP). Deze productielocatie zal omstreeks eind april 2023 gereed zijn. 

Start industriële productie gepland voor de zomer van 2023
Het in eigen huis ontwikkelde prototype van de industriële 3D-foodprinter is medio 2022 gereed gekomen en bevindt zich sinds die tijd in diverse testcycli om verder te worden geperfectioneerd. Volgens de actuele planning kan vlak voor de zomer van 2023 worden gestart met de productielijn. 

Voor meer informatie:
Conny van Stee
Gastronology 
Van Konijnenburgweg 24 -Unit 122
4611 HL Bergen op Zoom 
+31 164 745 799
c.vanstee@gastronology.com  
www.gastronology.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.