Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tatayoyo snackpaprika wint de Fruit Logistica Innovation Award 2023

Tholen - De winnaar van de Innovation Award van dit jaar is een snackpaprika van Rijk Zwaan die onder de merknaam Tatayoyo op de markt wordt gebracht. De peper heeft een uitgesproken en sterke smaak die afkomstig is van wilde pepers. Met zijn middelgrote peul tussen een paprika en een snackpaprika in is hij ideaal om in een korte pauze op te eten. Het is de derde maal dat Rijk Zwaan de Innovation Award wint. Rijk Zwaan won deze eerder in 2006 met Salanova® en in 2017 met KnoxTM. 

"Vanaf het allereerste begin was ons doel met Tatayoyo om een ​​paprika te kweken die niet alleen zoet is, maar ook hartig en aromatisch smaakt", zegt Heleen van Rijn- Wassenaar, Specialist Marketing & Business Development bij Rijk Zwaan. "We zijn bijzonder blij en vereerd dat we deze prijs met Tatayoyo hebben gewonnen. Het is een mooie erkenning van onze samenwerking met klanten en ketenpartners. Veel dank aan alle betrokkenen!"Veel bezoekers proefden Tatayoyo tijdens Fruit Logistica, vervolgt ze. "Ze waren positief verrast door de snackpaprika met zijn boordevolle smaak. We streven er altijd naar waarde toe te voegen voor telers, ketenpartners, retailers en consumenten. Het winnen van de Fruit Logistica Innovation Award laat zien dat klanten samen met ons ‘Freshly Forward’ willen, het thema dat samenvat hoe wij uitdagingen aangaan. We nodigen iedereen uit om Tatayoyo te ontdekken: een tropisch avontuur!"

Nieuwe ervaring in de paprikacategorie
Het verhaal van Tatayoyo begon meer dan tien jaar geleden. Toen veredelaars bij Rijk Zwaan een ‘wilde’ paprika ontdekten die boordevol smaak zat, voelden ze meteen dat dit de kans was om iets heel nieuws te ontwikkelen. Na een aantal jaren van kruisingen was het eerste commerciële ras onder de merknaam Tatayoyo een feit. Dankzij de intense zoetheid en de grotere aanwezigheid van aroma’s zorgt Tatayoyo voor een compleet nieuwe ervaring in de paprikacategorie. Als extra bonus hebben Tatayoyo-paprika's bijna geen zaden, waardoor het ideaal is om ze als tussendoortje te eten. "Tien jaar geleden zijn we begonnen met het veredelen van de paprika's tot de smaak, kleur en maat aan onze verwachtingen voldeden. Nu hebben we een product dat ook de consument overtuigt", aldus teler Bianca van Haperen aan.

Premium snackpaprika
"Dit alles maakt van Tatayoyo de premium snackpaprika waarop retailers hebben gewacht," zegt Van Rijn - Wassenaar. "Tatayoyo kan zowel in hightech als mid/lowtech systemen worden geteeld, waardoor het jaarrond in de schappen kan liggen. Telers en retailers in Noord-Amerika zijn al begonnen met de introductie van Tatayoyo. We helpen graag andere partners hetzelfde te doen."
 
Introductie van Tatayoyo wereldwijd
"Samen met onze ketenpartners willen we dit product wereldwijd in zoveel mogelijk landen succesvol introduceren. Het winnen van de Fruit Logistica Innovation Award 2023 is daarvoor een enorme stimulans." Partners die geïnteresseerd zijn in Tatayoyo kunnen contact opnemen met Rijk Zwaan om proeven op te zetten en een marketingplan op te stellen.

Bezoekers van de beurs konden stemmen op 10 innovaties. Met ruim een ​​kwart van de stemmen won de Tatayoyo peper de gouden Fruit Logistica Innovation Award (FLIA). De zilveren award ging naar het concept IDEAL Melons van Sygenta Seeds. Anecoop uit Spanje was erg blij met hun bronzen FLIA.

Hieronder alle genomineerden die meedongen naar de FLIA 2023

IDEAL Melon
Heeft Syngenta de ideale Cantaloupe meloen? Door een ingebouwde genetische schilkleureigenschap, die verandert van frisgroen naar goudkleurig stro, kan iedereen in de waardeketen aan de schil aflezen in welk rijpheidsstadium de Ideal Melon zich bevindt. De kleuring geeft aan wat de ideale tijd om te oogsten aangeeft, en blijft na de oogst van kleur veranderen. AGF-managers hoeven zich niet meer af te vragen of de meloenen rijp en klaar zijn, maar kunnen dit van buiten zien. Daarnaast heeft de meloen een uitstekend smaakprofiel en textuur. De meloen kan in diverse klimaatzones worden geteeld en is daarmee 52 weken per jaar beschikbaar. 

Ivy Perez, Fernanda Ferraro, Bernie Hamel van Syngenta verzorgden de proeverij. Mede door hun inspanningen behaalde IDEAL Melon de tweede plaats.

Tatayoyo
Winnende innovatie Tatayoyo is de merknaam voor paprika's met een uitgesproken en sterke smaak. Hun bijzondere smaak komt oorspronkelijk van wilde paprika's. Veredelaars hebben deze smaak kunnen inbouwen in een nieuwe vorm snackpaprika, die qua maat en vorm tussen een reguliere blok- en puntpaprika in zit en binnen het segment nog eens opvalt door de oranje kleur. Tatayoyo is uitgebreid getest onder volwassenen en kinderen die het een ideaal hartig tussendoortje vinden. Net als de bezoekers van Fruit Logistica die Tatayoyo naar de eerste plaats stemden. 

Heleen van Rijn-Wassenaar was woensdag 8 februari aanwezig om bezoekers Tatayoyo te laten proeven.

evolutionS
Packing Automation uit het Verenigd Koninkrijk introduceert een nieuwe topsealtechniek die schaaltjes drie keer sneller kan verwerken met behoud van optimale nauwkeurigheid. De machine is geschikt voor alle verpakkingsformaten zonder dat de machine omgebouwd hoeft te worden. Voorheen kon alleen tweebaansafdichting met convergerende en divergerende transportbanden worden gebruikt om hoge snelheden te bereiken, waardoor lange, complexe en dure verpakkingslijnen ontstonden. 

Met snelheden tot 250 verpakkingen per minuut opent de evolutionS de deur naar eenvoudige enkelbaans verpakkingslijnen, aldus Samantha Ashton van Packing Automation.

Roerbakasperges
Stukjes groene en witte asperges voorgegaard in eigen sap zonder verdere toevoegingen. Dit geeft een intensere smaak en een langere houdbaarheid.

Of ze nu verwerkt worden in een hoofdgerecht of dienen als bijgerecht, de roerbakasperges kunnen in korte tijd naar wens worden klaargemaakt, vertelt Philipp Wald (r) van Märkische Föfe Beelitz. Links compagnon Jonathan Birkemeyer.

Avisomo Growth Station
Het Avisomo Growth Station is een volledig modulair, schaalbaar, flexibel en automatiseerbaar vertical farming systeem. Het stelt telers wereldwijd in staat om elk gewas te telen zonder de infrastructuur te veranderen, op elke schaal en mate van automatisering. Het brengt de investeringskosten voor vertical farming drastisch omlaag met behoud van flexibiliteit.

Telers kunnen gemakkelijk overschakelen naar een nieuw recept, aldus Endre Harnes van Avisomo

Broccomole
Bezoekers stemden de Brocomole op de derde plaats. Het is een nieuw type dip voor liefhebbers van guacamole. Door broccoli aan guacamole toe te voegen, wordt de CO2-voetafdruk met meer dan 50 procent verminderd, omdat voor het kweken van broccoli minder water nodig is. Brocomole is gemaakt van 97 procent verse broccoli en avocado en bevat vezels, vitamine C en kalium. Het is een van de varianten van de productielijn van Janus Fruit die door Anecoop op de markt worden gebracht.

Naast een nieuwe manier van broccoli consumeren, houdt het voor Anecoop ook in dat de coöperatie de productie van haar leden optimaal kan benutten, aldus Francisco Garrido van Anecoop.

Nederlandse vanille
Koppert Kress dong mee met een exclusief assortiment Nederlandse vanille van het Planifolia ras, een orchideesoort die pas na drie jaar peulen vormt. Deze vanille is vergelijkbaar met een halfdroge muscatdruif: het is nog geen rozijn, maar eigenlijk ook veel meer. In principe wordt het op dezelfde manier geteeld als de zwarte variant, maar doordat het veel later wordt geoogst, is de smaak anders. 

LEDFan Greenhouse Toplight – 2022 design
LEDFan biedt besparingen op belichtings- en verwarmingskosten door een zeer efficiënt ontwerp dat gebruikmaakt van warmteverlies met gecontroleerde ventilatoren. De armatuur heeft een draadloos besturingssysteem met een grid-gebaseerde BMS-positionering en detectie van lichtuitval.

“Koude lucht wordt aan de bovenzijde aangezogen, opgewarmd door het warmteverlies van de LED en drivers” , leggen Zoltán Sejpes en Dora Mate uit

Q Eye Smart
Q Eye Smart is een optische scanner die volledig is gebaseerd op een Artificial Intelligence-platform, waardoor een nauwkeurigere en automatische sortering op kwaliteit mogelijk is. De innovatieve technologie zorgt voor een upgrade van het hele sorteerproces en verzekert producten van topkwaliteit.

Het systeem leert zichzelf verschillende soorten gewassen te sorteren en pikt nieuwe defecten snel op, vertelt Camilla Lolli van Biometic

OR Apple Juice Fill Up
Naast sinaasappels vond Oranfresh een zelfbedieningsautomaat dat sap van verse appelen in flessen levert, met een toegevoegde oplossing van water en ascorbinezuur (vitamine C) om natuurlijke oxidatie te voorkomen, zo vertelt Enrico Musumeci van Oranfresh.