Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Onderhandelaarsakkoord cao Open Teelten

Werkgevers en vakbonden hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over de cao Open Teelten die op 1 maart van dit jaar afloopt. De belangrijkste afspraak is dat de salarissen tot 1 juli 2024 met in totaal 8% zullen stijgen; 5% dit jaar en 3% volgend jaar. FNV en CNV leggen dit akkoord momenteel voor aan hun leden.

De afgelopen weken is intensief onderhandeld over een pakket dat recht doet aan de financiële situatie van werknemers, maar ook past binnen de soms moeilijke omstandigheden waar de open teelten-sectoren zich in bevinden, zo meldt NFO. De forse stijging van het minimumloon per 1 januari met 10,15% vroeg om maatregelen.  NFO bestuurder en voorzitter van de NFO klankbordgroep arbeid René Simons: "Gezien de wettelijke stijging van het WML en dus de lonen van de piek- en seizoenarbeiders, wilden we ook een stap maken voor onze vaste medewerkers. We willen ook hen behouden voor de sector en denken dat deze stijging daarbij realistisch is."

Siward Swart, onderhandelaar namens alle Open Teelten werkgevers: "Ik ben tevreden over dit onderhandelaarsakkoord. In de gesprekken met de bonden hebben we meerdere mogelijkheden verkend. Dit is het uiteindelijke resultaat waar beide kanten van de tafel mee verder kunnen." De cao wordt na instemming verlengd voor de duur van 16 maanden. De 8% wordt verdeeld, te weten met 5% op 1 maart en 3% op 31 december. Daarnaast maken we afspraken over een onderzoek naar de relatie tussen de kwaliteit van de huisvesting van seizoenarbeiders en de afdracht van de kosten van die huisvesting.

Gedurende de onderhandelingen heeft de afvaardiging van de werkgevers afstemming gehad met de regiegroep open teelten. Daarin praten betrokken bestuurders en werkgevers uit de verschillende deelsectoren, waaronder de fruitteelt, mee. De regiegroep heeft de onderhandelingsdelegatie mandaat mee te geven.

De vakbonden leggen het onderhandelaarsakkoord op dit moment voor aan hun achterban. Wanneer die instemmen, is er definitief een nieuwe cao voor de open teelten.

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.