Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
korte rijpingsperiode en een zeer goede opbrengst

Nieuwe knoflook in Oezbekistan

Wetenschappers van het Scientific Research Institute of Vegetable Crops, Melons and Potatoes van Oezbekistan hebben in 2022 een nieuwe knoflookvariëteit gepatenteerd dat "Zhanub" heet, wat "Zuid" betekent. Het rijpt sneller dan andere variëteiten, melden deskundigen van EastFruit.

"Een van de belangrijkste voordelen van de nieuwe variëteit is dat het een vrij korte rijpingsperiode heeft: 200-215 dagen. Bovendien heeft de nieuwe variëteit een zeer goede opbrengst, produceert het grote knoflookbollen met 13 tenen en voldoet de kwaliteit volledig aan de moderne markteisen. Wat vervoerbaarheid en houdbaarheid betreft, heeft de nieuwe variëteit goede kenmerken," aldus de veredelaar van de Zhanub-variëteit, een onderzoeker van het Scientific Research Institute of Vegetable Crops, Melons and Potatoes, Bakhodir Salomov, in een interview met de zender Uzbekistan 24 TV.

Als de variëteit in het eerste decennium van september als winterknoflook wordt gezaaid, kan het in de derde week van maart tot aan de eerste week van april van jaar erop worden geoogst. Dat is dus 20-25 dagen eerder dan andere variëteiten. Hierdoor kunnen Oezbeekse exporteurs de buitenlandse markten bijna een maand eerder dan normaal betreden met een nieuwe knoflookoogst, aldus de deskundigen van EastFruit.

"We hebben de documenten ingediend bij het Intellectual Property Agency en een octrooi gekregen voor de variëteit. Onze volgende taak is het opzetten van de productie van zaden van de nieuwe variëteit," aldus Fakhriddin Rasulov, wetenschappelijk secretaris van het Scientific Research Institute of Vegetable Crops, Melons and Potatoes.

Baraka
EastFruit schreef eind november al dat wetenschappers van het instituut na vele jaren van onderzoek een nieuwe variëteit rocambole-knoflook hebben ontwikkeld. Deze groente wordt ook wel zandprei, Egyptische ui of Spaanse knoflook genoemd. De nieuwe variëteit heet "Baraka" en kan in Oezbekistan worden geteeld. De variëteit werd gepatenteerd in oktober 2022. Hoewel het nog niet wijdverbreid is in Oezbekistan, is de verwachting dat deze binnenkort in bijna elk teeltbedrijf in het land zal worden geteeld.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: