Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame verpakking verlengt houdbaarheid AGF

BASF SE, gevestigd in Ludwigshafen, Duitsland, en StePac, gevestigd in Tefen, Israël, hebben hun krachten gebundeld om de nieuwe generatie duurzame verpakking, specifiek voor de AGF-sector, te ontwikkelen. Door StePac zijn Ultramid® CcycledTM te leveren, een chemisch recyclede polyamide 6, zal BASF zijn partner meer flexibiliteit bieden om contactgevoelige verpakkingsformaten naar een hogere duurzaamheidsstandaard binnen de circulaire economie te brengen. StePac, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van geavanceerde functionele verpakkingsoplossingen, pioniert met het gebruik van chemisch recyclede kunststoffen voor de verpakking van verse bederfelijke waren. Het bedrijf is onlangs REDcert2 gecertificeerd voor het gebruik van chemisch recyclede polyamide 6 in zijn flexibele MAP-producten (modified atmosphere packaging). Hun twee merken XgoTM en Xtend® zijn gebaseerd op MAP-technologie met ingebouwde vochtigheidsregeling die de ademhaling in de verpakking effectief vertraagt, het verouderingsproces vertraagt, microbieel bederf tegengaat en de kwaliteit en voedingswaarde van de producten tijdens langdurige opslag en transporten over lange afstand behoudt. Ultramid Ccycled zal 30% van het verpakkingsmateriaal uitmaken, met opties voor integratie in een hoger percentage.

"Deze samenwerking zal helpen een evenwicht te vinden bij het maken van zo duurzaamvriendelijk mogelijke plastic verpakkingen om AGF langer vers te houden door voorzichtiger gebruik van kunststoffolies," zegt Gary Ward, Business Development Manager bij StePac. "Deze verbeterde verpakkingen behouden hun rol van aanzienlijke vermindering van voedselverspilling, een zeer belangrijke taak als je bedenkt dat voedselverspilling verantwoordelijk is voor ongeveer 8% van de uitstoot van antropogene broeikasgassen."

Met ChemCycling verricht BASF baanbrekend werk op het gebied van de recycling van kunststofafval. Chemische recycling betreft voornamelijk kunststofafval dat zou zijn gebruikt voor energieterugwinning of zou zijn gestort. Het is een aanvulling op mechanische recycling en versnelt een circulaire economie door gerecycled plastic van voedselkwaliteit op te leveren. "In een thermochemisch proces verkrijgen onze partners recyclede grondstoffen uit deze afgedankte kunststoffen, die vervolgens worden ingevoerd in het BASF Verbund. Met behulp van een massabalansbenadering kan de grondstof worden toegeschreven aan specifieke producten, zoals Ultramid Ccycled", verklaart Dr. Dominik Winter, Vice President van BASF's Europese polyamides business. "Dit helpt fossiele grondstoffen te vervangen en is een belangrijke stap naar circulariteit." 

De Colombiaanse passiefruitexporteur Jardin Exotics zal als eerste het nieuwe verpakkingsmerk Xgo Circular gebruiken. De MAP-eigenschappen van de verpakking, die wordt geleverd als folie voor horizontale vulling en sluiting, zullen het rijpingsproces vertragen en de kwaliteit van het fruit behouden tijdens de lange zeereis van Colombia naar Europa. Door het verpakken bij de bron in de uiteindelijke retailhandelsverpakking is het ook niet meer nodig om het fruit na aankomst opnieuw te verpakken. Voor passiefruit maakt de combinatie van de productspecifieke eigenschappen van de folie onder gemodificeerde atmosfeer en de hoge waterdamptransmissie deze folie uniek.

Voor meer informatie: 
Heike Scheurer
BASF SE 
Tel: +49 621 60 55084
[email protected]

Hila Nagel 
StePac
Tel: +972 4 612 3500
[email protected]

Publicatiedatum: