Tholen - "Blauwe bessen, daar word ik helemaal blij van. Op het moment dat hier drie machines op volle kracht draaien en de bessen perfect worden uitgesorteerd en verpakt, dan maak je me helemaal blij", vertelt Barry Bondt.

De ondernemer kan zijn lol op. Afgelopen zomer startte IQ Packing een nieuwe verpakkingslocatie in het nieuwe warehouse van R&M Forwarding op Dutch Fresh Port, volledig ingericht voor het in-, om- en verpakken van blauwe bessen.

Na de vestigingen in Waddinxveen en Hazeldonk is het de derde locatie voor IQ Packing, het verpakkingsbedrijf dat Rob Bondt, de vader van Barry, in 1999 startte. De vraag voor de extra vestiging in Ridderkerk kwam van 'buurman' Carsol Europe dat zich toelegt op de teelt van blauwe bessen in Zuid-Amerika en Europa. Gezamenlijk startten ze dit nieuwe verpakkingsbedrijf op.

De bessen - zowel de biologische als conventionele variant - worden verpakt tussen de 125 en 750 gram in alle mogelijke verpakkingsvormen, denk aan punnets, met of zonder deksel, shakers en emmers. 

Met zo'n 40-45 medewerkers en een drietal sorteermachines voor  blauwe bessen (van Elifab, Kato en Tomra) is IQ Packing in staat om veel Europese klanten te ontzorgen met het sorteren en verpakken van de bessen. De machines zijn speciaal ontwikkeld om blauwe bessen of kersen in bulk aan te leveren en ze daarna te laten sorteren en in ieder gewenste verpakking te verpakken. "We zijn in staat om hier zo'n 6.000 tot 7.000 kilo bessen per uur te verwerken", vertelt Barry.

Met de aanvoer van de blauwe bessen van Carsol Europe kan IQ Packing in het overzeese seizoen haar lol op. Echter heeft het bedrijf ook voor andere zachtfruitproducenten mogelijkheden om het fruit te sorteren en te verpakken. "Denk bijvoorbeeld aan Marokkaanse of Oost-Europese telers die kort op de Europese markt willen zitten en snel willen kunnen schakelen met verpakkingen. Die kunnen wij vanuit dit nieuwe pand op een A-locatie met een ruimte van ruim 3.000 m2 perfect voorzien."

"We werken hier met de crème de la crème van de bessensorteermachines. De mogelijkheden die bijvoorbeeld de Elifab-sorteerder biedt zijn ongekend. Deze machine is in staat om te sorteren op kleur, hardheid en maat, precies naar specificaties van de klant", vertelt Barry. "Tegelijkertijd is een optische sorteermachine geen ziekenhuis. De mogelijkheden zijn groot, maar van een slechte  partij maak je geen betere bessen."

Van een tekort aan medewerkers heeft IQ Packing geen last. "Het voordeel is wel dat de piek van het bessenseizoen tegengesteld is aan het druiven- en citrusseizoen. Met blauwe bessen hadden we op Hazeldonk al de nodige expertise opgebouwd en die kunnen we op deze specifieke bessenlocatie verder uitbouwen. Het doel voor de komende tijd is om te zoeken naar een jaarrond operatie en als het nodig is investeren we graag in verdere uitbreiding van het machinepark."


Het overtollige papier en plastic wordt gescheiden verwerkt in een shredder

Voor meer informatie:
Barry Bondt
IQ Packing Barendrecht
Peterselieweg 110
2988 DH Ridderkerk
Mob: +31(0)63 036 8853
barry@iq-packing.nl 
www.iq-packing.nl