Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk is Europa's grootste avocadoconsument

Volgens de meest recente cijfers over de geschatte verhandelde aantallen is de avocadoconsumptie in Europa dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 7% gestegen. Op basis hiervan kunnen de volgende twee conclusies worden getrokken:

  • Frankrijk is de grootste avocadoconsument van Europa, gevolgd door Duitsland en daarna het Verenigd Koninkrijk.
  • Peru is de grootste avocadoleverancier voor Europa, gevolgd door Colombia, Chili, Israël en Spanje.

Volgens de meest recente officiële cijfers over avocadoteelt en de avocadoconsumptie, gepubliceerd door het Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement  (CIRAD), het Franse Centrum voor land- en tuinbouwkundig onderzoek voor internationale ontwikkeling, zijn avocado's populairder dan ooit. Wereldwijd hebben de avocadotelende landen tussen juni 2021 en mei 2022 in totaal 2.461.000 ton avocado's geëxporteerd.  Terwijl de VS met 43% van de avocado-import in de wereld veruit de grootste avocadoconsument blijven, komt Europa met 34% van de avocado-import op een goede tweede plek.

Dit jaar is de totale avocadoconsumptie (geraamd aantal verhandelde avocado's) in Europa met ongeveer 55.000 ton gestegen, met 7%, dus. Sinds enkele jaren zijn Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste avocadoconsumenten van Europa. Dit jaar bezet Frankrijk met een geschat consumptieaantal van 157.657 ton avocado's (een stijging van 8% ten opzichte van die van 2021) tussen juni 2021 en mei 2022 opnieuw de eerste plek van het Europese podium.

Wat betreft de brutowaarde staat Spanje met een geraamd verkoopvolume van 123.211 ton op de tweede plaats. Volgens deskundigen van het CIRAD is dit cijfer echter naar alle waarschijnlijkheid sterk overschat, aangezien een groot deel van de in Spanje ingevoerde avocado's vervolgens weer wordt uitgevoerd naar andere Europese landen. Tot slot laat een lichte stijging van de consumptie met 3% ten opzichte van 2021 zien dat avocado's ook nog steeds heel populair zijn in Duitsland. 


Bron: CIRAD 

Scandinaviërs consumeren de meeste avocado's per persoon
Hoewel Frankrijk en Duitsland wat betreft de verhandelde aantallen de grootste avocadoconsumenten zijn, blijkt uit de berekening van de avocadoconsumptie per hoofd van de bevolking dat de Scandinaviërs de daadwerkelijk grootste avocadoconsumenten zijn. Hoewel Noordse landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen een veel kleiner aantal avocado's invoeren dan Frankrijk, Duitsland en Engeland, wonen er in de Noordse landen veel minder mensen en is de consumptie per hoofd van de bevolking daardoor veel groter.

Met een indrukwekkende consumptie van 3 kg per hoofd van de bevolking per jaar eten de Denen de meeste avocado's, terwijl de Noren gemiddeld 2,8 kg avocado's per jaar eten en de Zweden 1,9 kg. Ter vergelijking: de consumptie per hoofd van de bevolking in Frankrijk is 2,3 kg.


Bron: CIRAD

Meer dan een derde van de avocado's komt uit Peru
De in Europa verhandelde avocado's komen uit meer dan 15 verschillende landen, verspreid over vier verschillende continenten. Verreweg de grootste avocadoleverancier aan Europa is echter Peru, dat 35% van de in Europa geconsumeerde avocado's levert. Dit cijfer is drie keer hoger dan dat van Colombia, dat op de tweede plek staat, op de voet gevolgd door Chili. Behalve Latijns-Amerika hadden Israël en Spanje vorig jaar recordoogsten, waarmee ze respectievelijk op de vierde en vijfde plek terechtkwamen.

Levering aan Europa, uitgedrukt in tonnage:

  • Peru 304.352 ton
  • Colombia 86.011 ton
  • Chili 83.272 ton
  • Israël 79.526 ton
  • Spanje 62.996 ton

Voorzitter van de World Avocado Organisation Zac Bard zegt het volgende over de populariteit van avocado's: "Avocado's blijven om tal van redenen steeds populairder worden. Aangezien avocado's rijk zijn aan voedingsstoffen die allerlei voordelen hebben voor de gezondheid, zijn ze uitstekend geschikt om in een maaltijd of snack te verwerken en als ontbijt, lunch of diner, gekookt of rauw, hartig of zoet te worden genuttigd. Avocado's zijn op die manier een essentieel onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Dit geldt vooral gezien de groeiende tendens in de richting van het volgen van vegetarische en veganistische diëten.

Avocado's winnen ook aan populariteit in meerdere andere West-Europese landen. Eén daarvan is Italië, waar de consumptie ervan ten opzichte van 2021 met 37% is gestegen. In Oost-Europese landen, zoals Polen, Slovenië en Kroatië, beginnen de mensen ook steeds meer avocado's te eten."

Voor meer informatie: 
avocadofruitoflife.com

Publicatiedatum: