Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe fruitrassen: Eden Gold-peer, pruimen en granaatappels

Ben Dor Fruits and Nurseries uit Israël richt zich voornamelijk op nieuwe hard- en steenfruitrassen zoals de Eden Gold™-peer, pruimen en granaatappels met unieke smaken, op een ongeëvenaarde smaak en te telen in verschillende klimaten in 34 landen.

Volgens Ido Ben Dor, wiens familie al sinds 1884 teelt: "Wij richten ons op rassen van steen- en hardfruit en verschillende andere fruitsoorten. De nadruk ligt op het presenteren van een unieke smaak en eetervaring, met rassen die zich kunnen aanpassen aan het klimaat op alle continenten. Dat is voor ons het belangrijkst. Onze nieuwe rassen moeten presteren op het gebied van goede opbrengsten, ziektebestendigheid en aanpassingsvermogen aan klimaatstress. Dit omvat langdurige hittegolven, winterhardheid enz. Wij hebben hardfruit zoals appels, steenfruit zoals pruimen, perziken en abrikozen ontwikkeld die tegen lage temperaturen kunnen."


Eden Gold-peren 

Een recent voorbeeld van zo'n nieuw ras is de Eden Gold™, de nieuwe peer die Ben Dor wereldwijd op de markt brengt. "Deze peer heeft een zeer goede en unieke eetkwaliteit. Hij is lang houdbaar en wordt bij de oogst met dezelfde kwaliteit geconsumeerd als aan het einde van de bewaarperiode. De peer is ook geschikt voor gebieden met hoge en lage temperaturen, is makkelijk te bewaren, heeft een goede vroege vruchtzetting en een zeer goede opbrengst. Wij ontwikkelen dit specifieke ras in verschillende gebieden. We hebben veel moeite gedaan om in elk land de beste partners te vinden voor het beheer van dit clubras en de meest professionele vermeerderaars om de beste planten aan de telers te leveren. We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe gebieden om te ontwikkelen. We hebben veel partners waarmee we in verschillende landen samenwerken. Onze belangrijkste partners in de VS zijn Family Tree farms en PVM. In Italië zijn het Ilenio Bastoni van Greenyard en verschillende goede telers. In Zuid-Afrika beheert TopFruit Eden Gold. Benoit Escande beheert het clubras in Frankrijk en in India hebben we een licentie aan IG International gegeven," aldus Ben Dor.


Pruimen

Ben Dor zegt dat het ongeveer 15 jaar duurt om tot één uitstekend nieuw ras te komen. "We ontwikkelen en testen de rassen in eerste instantie voor moeilijkere omgevingen en een warm klimaat. We hebben een hogere tolerantie nodig gezien de klimaatverandering die we nu meemaken. Een belangrijke doelstelling is het ontwikkelen van resistentie tegen bacteriën, virussen en plagen. We hebben momenteel verschillende interessante projecten op stapel staan. We zijn bezig met verschillende pruimen voor het hele seizoen met een zeer goede eetkwaliteit, met nectarines met rood vruchtvlees en een zeer rijke smaak. Wij concentreren ons vooral op de smaak om de eetervaring te verbeteren, zodat de consument terugkomt en het product opzoekt, zich verbindt met het ras, de familie en het merk. Wij volgen het principe van meegroeien met het product, in het besef dat het veel tijd kost om de consument ermee vertrouwd te laten raken. Maar als de klant het product eenmaal kent, is het gemakkelijker om terug te komen en meer te kopen."


Watermeloenpruimen

Ben Dor zegt dat ze clubrassen hebben, die ze proberen te beperken en te beheren met één partner in een land. "Voor onze Eden Gold-peer willen we slechts een paar honderd hectare per land beschikbaar stellen. We zitten in het beginstadium, dit jaar zullen we ongeveer 50 hectare beschikbaar hebben in een gebied. In sommige gebieden zijn ze klaar met de evaluatie en gaan ze over tot volledige commercialisering, wat nu in Zuid-Afrika gebeurt."

De familiebedrijven van Ben Dor hebben 250 hectare: "We telen voornamelijk steenfruit, appels telen we in Israël in de koelere gebieden. We verkopen deze in de maanden juni en juli wanneer er hogere marktprijzen zijn voordat de invoer binnenkomt. We hebben ook appels beschikbaar voor gebieden met een hogere temperatuur," zegt Ben Dor.

Hij zegt dat het voor hen, als telers, kwekers en ontwikkelaars van nieuwe rassen en hun wereldwijde netwerk van partners, belangrijk is om contact te houden met de retailhandel om directe feedback van de eindgebruiker te krijgen. "Hoewel we gewassen telen en een teeltbedrijf hebben in Israël, hebben we ook een exportbedrijf. We hebben contact met retailers in overzeese markten. Vroeger hadden we direct contact tot we tijdens de coronapandemie besloten ons te richten op de verkoop op de lokale markt. Elk ras dat we ontwikkelen wordt beoordeeld door inkopers uit de retailhandel. Wanneer wij rassen testen, laten wij mensen in supermarkten proeven, hetzij op commerciële basis, hetzij in onze eigen faciliteiten. Momenteel richten wij ons op productie voor de lokale markt. We zijn overgestapt op de lokale markt vanwege de uitdagende wereldeconomie, onze kosten in Israël zijn veel hoger dan in de meeste landen. Daarom besteden we de meeste aandacht aan onderzoek en het teeltprogramma en proberen we het aantal hectares waarop we telen te verminderen," aldus Ben Dor.

Voor meer informatie:
Ido Ben Dor
Ben Dor Fruits and Nurseries
Tel: +972 4693 1161  
[email protected] 
www.bendorfruits.com 

Publicatiedatum: