Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Annette Hardeman, PerfoTec:

“Bananen drie weken langer houdbaar met laser microperforatie”

Tholen - “Retailers zijn op dit moment enorm bezig met besparing en duurzaamheid,” ziet Annette Hardeman, financieel directeur bij PerfoTec. Een welkome ontwikkeling voor het bedrijf dat zich met de toepassing van de laser microperforatie techniek richt op het aanpassen van de atmosfeer in een verpakking waardoor de kwaliteit en houdbaarheid van de verpakte verse producten verbeteren en daarmee aansluit bij die ontwikkeling in de retail. “Verse groenten en fruit hebben ook na de oogst nog steeds een ademhaling waardoor er vocht en CO2 circuleert in een verpakking, dat neerslaat als zure condens, waardoor het product kan bederven.”

“Als je ervoor kan zorgen dat de waterdamp en de CO2 buiten de verpakking terechtkomen, verbetert dat de kwaliteit en verlengt dat de houdbaarheid en dat is voor de hele keten een enorme besparing. Denk daarbij aan minder food waste waardoor er minder land nodig is om dezelfde hoeveelheid voor de retail te verbouwen, er zijn minder transportdozen nodig, minder arbeid en er wordt minder CO2 uitgestoten doordat er minder verspilling is en alles wat erbij komt kijken.” Het gebruik van de laser microperforatie techniek kan leiden tot een significante toename van de houdbaarheidstermijn, geeft Annette aan. Zo heeft PerfoTec bijvoorbeeld op basis van onderzoek vastgesteld dat de houdbaarheid van spinazie van 7 tot 21 dagen verlengd wordt door het gebruik van de technologie.


Vergelijking traditionele bananenverpakking (links) en PerfoTec LinerBags (rechts)

Laser microperforatie
“De laser microperforaties zorgen voor - net voldoende - uitwisseling van de lucht tussen de binnenkant van de zak en de buitenomgeving om het ademhalingspatroon van de verse producten die erin zitten te stabiliseren en te vertragen, zodat we het product in slaap brengen, wat leidt tot een langere houdbaarheid,” legt Annette de werking van de laser micro-perforatietechniek uit. “Deze techniek is erg innovatief; onze oplossing doet niks met het product zelf. Het is puur gericht op de verpakking en het beïnvloeden van de atmosfeer door laser microperforatie afgestemd op de ademhalingssnelheid van het product, zonder iets toe te voegen aan het product of de verpakking.”

Zij vermeldt dat de techniek op basis van onderzoek en testen kunnen worden afgestemd op de behoeften van elk type groente, fruit en bloemen en dat PerfoTec’s oplossing geschikt is voor alle verpakkingslijnen. “Wij hebben ook oplossingen voor het bulktransport van groenten, fruit en bloemen.” Naast bijvoorbeeld zakken voor kersen, blauwe bessen, avocado’s of mango’s heeft PerfoTec onlangs LinerBags ontwikkeld die zijn afgestemd op bananen. “Uit onderzoek hebben we vastgesteld dat de houdbaarheid van bananen in de hele keten daardoor met drie weken verlengd kan worden en dat bijvoorbeeld papieren wikkels voor biologische bananen - die bij te teler worden aangebracht om de trossen - droog blijven en dit kan zeer veel handling besparen verderop in de keten.”

Gehele keten heeft voordeel
Hoewel Annette vaststelt dat aan het einde van de keten, bij de retailer, het effect van de LinerBags op foodwaste het meest zichtbaar is, benadrukt zij dat de laser microperforatie techniek door heel de keten voordelen biedt. Zo merkt zij op dat bijvoorbeeld de handelingskosten van bananen in heel de keten flink omlaag kunnen. “Waar bij gebruik van een traditionele zak, de bananen vaak nog een keer herverpakt moeten worden voor kwaliteitsselectie en om verder bederf te voorkomen, is dit bij de PerfoTec LinerBags niet nodig. Daarnaast is de LinerBag ethyleen doorlatend, waardoor de verpakkingen ook gebruikt kunnen worden in rijpingskamers. Dat leidt tot een homogenere rijping qua kleur en stevigheid.” Afhankelijk van de wensen en afvalstomen van klanten biedt PerfoTec folieoplossingen aan, die ofwel recycleerbaar ofwel composteerbaar zijn.

Ondanks alle voordelen voor de gehele keten, ziet Annette dat de iets hogere prijs van een PerfoTec LinerBag ten opzichte van een traditionele zak, als alleen de prijs vergeleken wordt, een drempel kan opwerpen voor de toepassing van de laser microperforatie techniek. Naast het uitvoeren van vergelijkende testen, vindt Annette het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken om de ketenpartners te overtuigen. “Gebruik van de LinerBags leidt niet alleen tot een betere kwaliteit bananen, wat op zich al een prijsvoordeel biedt, maar zowel bij de teler als de verpakker en de retailer scheelt het ook in handelingskosten, verspilling en daarmee gepaard gaande CO2- en methaanuitstoot.”

Voor meer informatie:                                                                 
Annette Hardeman
PerfoTec 
Klompenmakersweg 16
3449 JB Woerden
Tel.: + 31 (0)297 255 554
[email protected]
www.Perfotec.com