Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vervroegd Chileens seizoen met nieuwe kersenrassen

In Chili is niet alleen de race begonnen om tonnen kersen op tijd naar China te krijgen voor het vroegere Nieuwjaar, maar ook om nieuwe vroegrijpe kersenrassen te telen en te evalueren, zodat het seizoen nog eerder kan beginnen. Deze nieuwe, vroeger rijpende kersen zullen ook zoeter smaken en minder koeling nodig hebben, zodat ze sneller de Chinese markt kunnen bereiken en de Chileense producenten meer winst kunnen maken.

Sinds begin november heeft ANAChile, een rassen- en beoordelingsbedrijf in Chili, drie interessante velddagen gehouden in drie evaluatiecentra in de steden El Tambo, Huechún en Paine. Het doel is om de producenten en de industrie kennis te laten maken met de "uitstekende kwaliteit van de vruchten die de vroege rassen leveren, in gebieden met minder kou. De rassen die in dit eerste deel van het seizoen werden gepresenteerd zijn Nimba cv. en Pacific Red cv.," aldus Lorena Pinto, productmanager en beoordelaar van ANAChile.


Nimba cv.

"Deze twee rassen kunnen voor de telers een aanzienlijk verschil maken wat betreft het rendement dat zij ontvangen, aangezien deze superieur zijn aan de rassen die momenteel voor dat oogstseizoen beschikbaar zijn. Over het algemeen geldt dat hoe vroeger een kwaliteitskers de markten van bestemming - in dit geval de Aziatische markt en met name China - kan bereiken, hoe beter de winst van de teler zal zijn. Maar niet alleen dit aspect is relevant: de grootte en de zoetheid spelen ook een grote rol bij de beoordeling van de kwaliteit door de consument en dus bij de uiteindelijke prijs. Vanwege het bovenstaande vormen de rassen Nimba cv. en Pacific Red cv. een uitstekend alternatief om te concurreren met de traditionele vroege rassen, met een vrucht van betere smaak en kwaliteit."

Voordelen in stevigheid, smaak en grootte
ANAChile meldt dat er uit de feedback blijkt dat Nimba cv een zeer goede grootte heeft en rijpt als een extra vroege oogstvrucht. Dit zijn allemaal factoren die op de markt hoog gewaardeerd worden. Dit ras kan worden geoogst tussen de laatste week van oktober en de eerste dagen van november in de centrale zone in Chili, ongeveer 16 tot 20 dagen vóór Santina. De plant van dit ras is vrij vroeg in productie en daarnaast is de productiviteit hoog, ondanks het feit dat deze niet zelfbestuivend is. De plant is 'niervormig' en heeft een mahonierode kleur, donkerrood vlees en een groot kaliber (30-32 mm), zelfs bij hoge belasting. Hoewel de gemiddelde hardheid in Spanje niet hoger is dan 70 Durofel, zijn de prestaties in Chili - rekening houdend met de dit seizoen en het voorgaande seizoen (eerste vruchten) - aanzienlijk hoger, met hardheidswaarden tussen 75 en 80 Durofel.


Pacific Red cv.

Ondertussen vormt het ras Pacific Red cv., dat tot hetzelfde programma behoort als Nimba cv. (Californische oorsprong), een variëteit met ronde vruchten, met een mahonierode tot donkerrode kleur, een hoge hardheid (85 Durofel), een goede smaak en zoetheid (18°brix), met een middelmatig lange steel en zeer goede hechting. Dit ras wordt ongeveer 3 tot 4 dagen na Nimba cv geoogst. Vorig seizoen werden de eerste vruchten in meer representatieve volumes geoogst, met een hoog gehalte aan oplosbare vaste stoffen (18-22°brix) en een hardheid tussen 80 en 85 Durofel. Het is een zelfbestuivend en zeer productief ras, en wordt ook aanbevolen voor de bestuiving van Nimba. In die zin moet er rekening mee worden gehouden dat deze plant iets meer tijd nodig heeft voordat deze in volle productie komt.

Commerciële fase
Zowel Nimba als Pacific Red bevinden zich in de commerciële fase, gebaseerd op een systeem van reserveringen van aanplantrechten, met een royalty per plant en een royalty op basis van de fruitproductie. Volgens de onderneming is er voor Pacific Red nog een areaal beschikbaar om te reserveren, terwijl voor Nimba cv. het aanvankelijk te reserveren areaal is uitgeput. "Desondanks evalueert ANAChile de opening van een nieuwe fase van reserves, op basis van het gedrag bij de oogst en na de oogst dat dit seizoen wordt waargenomen."

Voor meer informatie:
Lorena Pinto
AnaChile
Tel: +569 98182940
[email protected]  
www.anachile.cl  

Publicatiedatum: