Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wettelijke maximale betaaltermijn naar 30 dagen

Het is voor grote ondernemingen wettelijk verboden om betaalafspraken langer dan 30 dagen af te spreken, zo meldt Xolv.  De liquiditeitspositie van bedrijven wordt in belangrijke mate bepaald door de betaaltermijn van haar debiteuren. In Nederland is de standaard betaaltermijn in de meeste bedrijfstakken 30 dagen. "We zien dat grote ondernemingen, met veel inkoopmacht, afspraken maken die daar ver overheen gaan. Zijn spreken contractueel 60 en in enkele gevallen zelfs 90 dagen af. Omdat het MKB gemiddeld genomen minder reserves heeft, kan dit een behoorlijke impact hebben op de cashpositie."

In 2017 is hiervoor al een wet aangenomen. Die wet verbiedt grote bedrijven om langere betaaltermijnen dan 60 dagen met haar MKB-leveranciers af te spreken. Uit onderzoek blijkt dat dit goed werkte, maar sinds de start van de coronapandemie is de gemiddelde betaaltermijn van de grote ondernemingen weer opgelopen. Deze bedraagt nu zo’n 41,5 dag gemiddeld. "Dit was reden voor MKB-belangenorganisaties om weer aan de politieke bel te trekken. En met succes. Het aangepaste wetsvoorstel, waarin de maximale contractuele betalingstermijn verlaagd wordt naar 30 dagen, werd op 15 maart van dit jaar door de tweede kamer met een grote meerderheid aangenomen. Slechts 2 kleine rechtse partijen stemden tegen. Twee weken later werd het voorstel door de Eerste Kamer als een hamerstuk afgedaan. De wet is op 1 juli 2022 in werking getreden."

Een grote onderneming moet voldoen aan minimaal 2 van de volgende vereisten:

  • Balanstotaal meer dan € 20 miljoen;
  • Netto omzet meer dan € 40 m/m
  • Meer dan 250 werknemers

Voor meer informatie:
Xolv
Maurick 1
5261 NA Vught
+31 73 208 27 00
info@xolv.nl 
www.xolv.nl 

Publicatiedatum: