Jonnie en Thérèse Boer staan wederom op de eerste plaats in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije. Ook de nummers 2 en 3 bleken standvastig in de Top.

Jonnie en Thérèse Boer bewandelen al 30 jaar lang gezamenlijk het culinaire pad, maar kiezen daarbij nooit dezelfde weg. Waar Jonnie de scepter in keuken zwaait, bestiert Thérèse de zwarte brigade. Ze weten de nummer 1 positie van 2022 te behouden.
Op de tweede plaats landt Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door de andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen op plaats drie. Bijzonder dat de gehele Top-3 bestaat uit koppels die samen ondernemen.

Jubileum
Dit jaar is het de 45ste editie van de restaurantgids. Een jubileumeditie waarvoor Lekker ook dit jaar haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw erop uit stuurde in het Nederlandse culinaire landschap, van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 adressen op, waaronder 49 restaurants die de gids als nieuw betreden.

Vertegenwoordiging van 7 provincies
Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde. Een bijzondere prestatie. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait en stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit jaar op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. "Leuk weetje: de Top-10 vertegenwoordigt dit jaar maar liefst zeven verschillende provincies."

Nieuwe namen in de Top-10
Een opvallende verschuiving in de Top-10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de Top-10 op nummer 8. Hier slaat botanische gastronomie de klok: koken met producten die aardig zijn voor onze aarde. Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept 'conscious fine dining', waarbij duurzaamheid, creativiteit en lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.

Nieuwe tijden
"De tijden en regels zijn veranderd. Dat de afgelopen drie jaar de restaurateurs dankzij een merkwaardige tijd – isolement, inflatie, corona, hoge energietarieven en personeelstekorten – veel offers hebben gebracht, is een understatement. Ondanks alle uitdagingen waar onder andere de horeca mee te maken heeft, is de kracht van horecavakmensen ongekend en bewijzen de witte en zwarte brigade vooral dat zij méér zijn dan de som der delen. Wij zijn verheugd om te zien dat de levendigheid in de horeca terugkeert en dat er in toenemende mate weer oog is voor gastvrijheid."

Bron: Lekker500