Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afrikaanse vector van HLB bedreigt citrusteelt in Portugal en Spanje

In oktober 2021 vond de eerste detectie plaats in citruspercelen in de Portugese Algarve, in Aljezur. Een jaar later heeft Trioza erytreae zo'n 200 kilometer van de Portugese Atlantische kust verder naar het zuiden gekoloniseerd en bevindt het zich nu op minder dan 120 km van de eerste boomgaarden in de Spaanse provincie Huelva, in Ayamonte. Sinds de ontdekking in 2015 in Porto, heeft de gevreesde bladvlo zich verspreid langs de hele kust van Portugal en ook delen van de Spaanse regio’s Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland gekoloniseerd. 

Gebieden besmet met Trioza erytreae op 1 oktober 2021 en 14 oktober 2022, volgens het Directoraat-generaal voor Voedsel en Diergeneeskunde van Portugal 

Bovendien werd in januari de aanwezigheid in Israël bevestigd van de andere vector van deze ziekte, Diaphorina citri, die zich nog beter aanpast aan mediterrane klimaten en die naast de Afrikaanse ook de agressievere Aziatische soort overdraagt. "Dit gegeven brengt de toekomst van de Spaanse citrusteelt op middellange termijn in gevaar", waarschuwt Inmaculada Sanfeliu, voorzitter van de Spaanse beroepsvereniging voor citrus CGC.

Zowel in Israël als in Florida en nog meer in Brazilië, waar de door deze vector verspreide HLB al veel citrusboomgaarden heeft verwoest, is de strijd tegen het insect gebaseerd op het constante gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die in de overgrote meerderheid zijn verboden in de EU. De middelen dienen om op zijn minst de schade veroorzaakt door Candidatus Liberibacter asiaticus te verzachten of te vertragen.

Volgens een door het CGC uitgevoerd onderzoek, dat de gegevens over de voortgang van deze ziekte in Florida extrapoleerde, zou de Spaanse citrussector in zeven jaar tijd gehalveerd worden en in minder dan 15 jaar kunnen verdwijnen als de HLB-bacterie voet aan grond krijgt. Daarom dringt de vereniging er bij de EU op aan om de grenscontroles te versterken en roept ze op tot een dringende herziening van de Europese strategie inzake synthetische producten. "De biologische strijd tegen Trioza erytreae, zo blijkt uit resultaten met de parasitoïde Tamarixia dryi op de Canarische Eilanden of Galicië, werkt, maar de situatie in Portugal toont aan dat het niet voldoende is. Tegen deze ziekte – voor citrus de ergste van allemaal – moeten we alle wapens inzetten", merkt Sanfeliu op.

Publicatiedatum: