Zeker de prijzen van geïmporteerde groenten en fruit

EU-verbod op Russisch plastic verergert voedselinflatie

De inflatie in de EU bereikte in september een recordhoogte van 10,9%. De voedselinflatie is grotendeels het gevolg van twee factoren: stijgende prijzen voor brandstof en stijgende prijzen voor plastic dat wordt gebruikt om voedselverpakkingen te maken. Samen vormen brandstof en verpakking een groot deel van de kosten voor bepaalde voedingsmiddelen, vooral in de prijs van ingevoerde goederen zoals groenten en fruit.

De EU verbood vanaf juli de invoer van Russisch polypropyleen en andere polymeerproducten - de verbindingen waarvan de meeste plastic verpakkingen worden gemaakt - en legde dit najaar verdere invoerbeperkingen op.

Er zijn geen tekenen dat het probleem met verpakkingen en inflatie binnenkort zal afnemen. Hoewel de Europese Centrale Bank een nieuwe renteverhoging plant om de inflatie te beteugelen, zal de EU-economie de komende maanden waarschijnlijk hogere inflatiecijfers te zien krijgen. Zoals de Nederlandse Rabobank in haar onderzoek stelt, zal de inflatiedruk gedurende 2022 blijven toenemen, "waarbij voedselverpakkingen een belangrijke bijdrage leveren, als gevolg van de grote vraag, verstoringen van het aanbod en kostenstijgingen."

Bron: london-globe.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.