Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maxime Gil, Vergers Cancel en Kiwi Origine

"Franse rode kiwi Red Passion ligt nu in de schappen"

Vergers Cancel en Aurières Fruits, pioniers op het gebied van het telen van rode kiwi's in Frankrijk, zijn begonnen met de afzetperiode. Met hun merk Red Passion willen ze de schappen voor kiwi in Frankrijk een impuls geven. "De kiwi was een van de zeldzame producten waarvan altijd slechts één ras in één kleur vruchtvlees bestond. Enkele jaren geleden kwam daar met de komst van de gele kiwi verandering in en dit jaar gaan we nog een stapje verder. Het is nu namelijk de beurt aan de rode kiwi", vertelt algemeen directeur van Vergers Cancel Maxime Gil. Vanaf volgende week zal de rode kiwi, met lichte rode fruitsmaak, tot eind december overal in Frankrijk verkrijgbaar zijn.

Hoewel de Franse rode kiwiteelt nog in de kinderschoenen staat, zal deze de komende jaren zich gegarandeerd gaan ontwikkelen en groter groeien. "Voorlopig loopt onze teeltperiode slechts tot eind december/begin januari, maar met de grotere partijen zal de afzetperiode nog tot maart kunnen duren. Voor dit seizoen zullen we ons aanbod verder aanvullen met rode kiwi's uit Italië om het seizoen te verlengen en onze klanten met een andere herkomst ook nog een alternatief te kunnen bieden." De Red Passion kiwi is verbonden met het in Italië gevestigde consortium Kiwi Passion, dat in 2019 is opgericht. Dit consortium verenigt de telers en handelaren van Griekse, Spaanse, Franse en Italiaanse kiwi's. 

Een opbrengstpotentieel van 150 ton dit jaar en 1500 ton binnen 5 jaar
Jean-Michel Aurières is in 2018 als eerste Franse fruitteler begonnen met het telen van rode kiwi's. Inmiddels heeft hij 8 hectare aan kassen die allemaal op zonne-energie werken. "Jean-Michel beschikt over het momenteel grootste kassencomplex van heel Frankrijk, zelfs van heel Europa. Zijn manier van rode kiwi's telen is daarmee meteen een grootschalig en innovatief project. Een tweede fruitteler heeft dit jaar voor het eerst rode kiwi's kunnen oogsten."

Het kan niet anders dan dat de rode kiwiteelt zal groeien, want de ambitie is om binnen 3 jaar 50 hectare te beplanten, met als doel om binnen 5 jaar een opbrengstpotentieel van tussen de 1000 en de 1500 ton rode kiwi's te kunnen behalen. Dit doel kan worden bereikt dankzij de joint venture Kiwi Origine die in 2021 is opgericht door Vergers Cancel en Jean-Michel Aurières. "We hebben een plan opgesteld waarin is vastgelegd dat we de diverse innovaties op het gebied van rassen op de voet zullen volgen en testen. Zodra een bepaald proces is gevalideerd, zetten we deze innovaties in bij onze 200 partnertelers."
Red Passion-kiwi's zijn verkrijgbaar in punnets en kartonnen trays 

Een kiwi die zoeter smaakt dan andere kiwi's
Met een kleurrijke hart en rode fruittonen heeft de rode kiwi veel te bieden. "Visueel gezien is het stuk fruit aantrekkelijk en vernieuwend. Ook de smaak is totaal anders dan andere kiwi's: de rode kiwi is zoeter, smelt sneller weg en heeft ook een lichte smaak van rood fruit en vijg. Kortom: de rode kiwi is uniek. De genoemde eigenschappen trokken direct onze aandacht, want het mooie visuele aspect van de rode kiwi alleen zou voor ons niet genoeg zijn geweest om een volledige rode kiwiteelt in Frankrijk op te zetten."

Volgens Maxime Gil zullen de "uitzonderlijke smaak" en "opvallende kleur" de rode kiwi helpen bij het veroveren van een prominente plaats in de diverse supermarktschappen. De rode kiwi zal die consumenten voor zich weten te winnen die de voorkeur geven aan zoete producten en een hekel hebben aan de zuurgraad van de groene kiwi. Dat dit echt zo is, bleek duidelijk tijdens de door ons georganiseerde proeverijen: iedereen was unaniem over de smaak, de leeftijd van de consument speelde geen rol." De rode kiwi heeft echter ook andere voordelen: het stuk fruit bevat twee keer zoveel vitamine C als zijn groene tegenhanger en zijn smaak lijdt niet onder een eventuele te grote rijpheid."

Voor meer informatie: 
Maxime Gil
Vergers Cancel
1 rue de l'Occitanie, ZI de Barrès 3
 82100 Castelsarrasin, Frankrijk
Tel: +33 (0)5 63 04 82 13
vergers-cancel.fr

Publicatiedatum: